Se Won Kang opiskelee joulukaupungissa

Kuva: Pekka Tolonen

Uzbekistanilainen Se Won Kang totesi viime talvena, että elämässä olisi pienen maisemanvaihdoksen aika. Hän ei aikonut ollenkaan suunnata pohjoiseen, mutta internetissä oli Rovaniemestä niin kiinnostavaa tietoa ja kuvia, että viime hetkellä mieli muuttui.

– Se kaikki näytti houkuttelevalta, koko ilmapiiri ja ympäristö, nuori mies kertoo.

Hän saikin paikan Lapin Ammattikorkeakoulusta ja näin mahdollisuuden opiskella kansainvälistä yritystoimintaa.

– Valitsin sen, koska unelmani on vielä toimia yrittäjänä ja toteuttaa siinä omia ideoitani.

Melusta hiljaisuuteen

Uzbekistan on Keski-Aasiassa sijaitseva entinen neuvostotasavalta, jonka noin noin 30 miljoonasta asukkaasta 80 prosenttia on uzbekkeja. Juuriltaan korealainen Se Won asuu pääkaupungissa Tashkentissa, jossa asukkaita on pari miljoonaa.

– Tulin Lappiin suuresta ja meluisasta kaupungista, joten aluksi Rovaniemi tuntui minusta hiukan oudolta ja liiankin hiljaiselta. Lentokenttäkään ei näyttänyt oikealta lentokentältä. Mutta parin kuukauden tutustumisen jälkeen Rovaniemi on mielestäni upea kaupunki. Ja mitä lähemmäksi joulu tulee, sitä kauniimmaksi ja jouluisemmaksi se näyttää muuttuvan.

Sujuvasti englantia puhuvalla Se Wonilla ei ole opiskelussa tai ihmisiin tutustumisessa ongelmia. Joissain tilanteissa hän on voinut käyttää myös venäjää, jota hän kertoo lähes kaikkien Uzbekistanin asukkaiden puhuvan.

– Virallinen kieli on uzbekki, mutta koska Uzbekistan oli aikanaan osa Neuvostoliittoa, on vaikea löytää ihmistä, joka ei osaisi venäjää. Käytännössä näitä kahta kieltä käytetään kaikkialla, Se Won kertoo.

Joulu Uzbekistanissa

Enemmistö uzbekistanilaisista on muslimeja, mutta siellä on myös pieni kristillinen vähemmistö, johon Se Wonin perhe kuuluu. Katukuvassa joulu ei näy mitenkään, mutta kristityille se on tärkeä juhla.

– Meidän seurakunnassa joulujuhlaa aletaan valmistella jo pari kuukautta aikaisemmin ja kaikki seurakunnan jäsenet ovat mukana ohjelmaa tekemässä. Mummot ohjaavat tanssiesityksiä, lapset harjoittelevat lauluja ja runoja ja nuorisolla on omia dynaamisia juttuja ja musiikkia.

Salainen enkeli on peli, joka kuuluu nuorten seurakuntalaisten joulun aikaan. Sen idea on tehdä toisille kivoja yllätyksiä ja antaa lahjoja niin, että saaja ei ainakaan heti arvaa, kuka lahjoittaja on.

Kristillisillä seurakunnilla on tapana myös kerätä ennen joulua varoja ja lahjoja, joita jaetaan lastenkoteihin.

Joulua vietetään myös kodeissa perheen kesken.

– Parhaita muistojani ovat ne jouluillat, kun koko suuri perhe on kokoontunut isoäidin ja isoisän luo. Minulle joulu on Vapahtajani syntymäjuhla ja mahdollisuus kiittää Jumalaa hänen äärettömän arvokkaasta lahjastaan, Se Won sanoo.

 

Riitta Tolonen