Kansainvälinen Tommi

Kuva: Anna Filppa

Kansainvälinen, lyhyehkö ja helposti äännettävä nimi on mukava seuralainen ulkomailla. Yksi sellaisista nimistä on Tommi, joka on vakiintunut omaksi nimekseen kantamuodosta Tuomas.

Rovaniemeläinen Tommi Filppa on syntynyt Ruotsissa. Hän arvelee saaneensa nimen siksi, että sen kanssa olisi helppo pärjätä ruotsinkielisessä ympäristössä. Ruotsalaisillahan on oma Tommy.

Tommi vietti vaihto-oppilasvuoden 1990-luvulla Amerikassa, Arkansasin osavaltiossa. Siellä oli aika vähän ulkomaalaisia, joten joitakin kysymyksiä opiskelijoiden outojen nimien suhteen heräsi.

– Minun nimeni kuulosti samalta kuin Tommie, joka on amerikkalainen tytön nimi. Toisaalta monilla muilla opiskelijoilla oli paljon vaikeampaa kuin minulla, esimerkiksi puolalaisilla, Tommi muistelee.

Tilanne oli toinen Australiassa, missä nuori mies ehti asua kaksi vuotta. Kansallisuuksia ja nimiä riitti eikä niihin kiinnitetty erityistä huomiota.

Hänen australialaisen vaimonsa nimi on myös yhtä aikaa kansainvälinen ja kotoisen tuttu: Anna.

Kaimoista Tommille tulee mieleen amerikkalainen Tommy Hilfiger, jonka vaatemallisto ja parfyymivalikoimat ovat tarjolla suomalaisellekin kuluttajalle. Julkisuudesta tuttu kaima saattaa tulla yllättävästi esiin jossain arkisessa tilanteessa.

– Olin töissä puhelinmyyntifirmassa ja tein puhelinhaastatteluja. Erään kerran vastaaja oli pikkupoika, jolle kerroin nimeni ja pyysin vanhempia puhelimeen. Kuulin, miten hän huuteli heitä sanoen, että ”tulkaa, täällä on Tommi Mäkinen!”

Taisi olla pikkumies hyvin perillä rallimaailmasta.

Moni Tom, Tommi tai Tuomas on varmasti saanut lempinimen Tomppa.

– Minusta ei ole käytetty lempinimiä, vain vanhempi sisko on sanonut Tompaksi.

Sopii tässä yhteydessä mainita myös kainuulaisen käsityön arvostettu tuote, Tommi-puukko.

Teksti: Riitta Tolonen