Rajan takana valmistaudutaan jouluun yhdessä

Tatjana Sumkina johtaa rajan takana sijaitsevaa kuntoutuskeskusta ja siellä vietettävää joulun juhlaa. Kuva: Riitta Tolonen

Sallan kautta Venäjälle menijä ajaa useimmiten Kantalahden kaupunkiin asti. Jos auton nokan kääntää kuitenkin etelään ennen kaupunkia, muutaman kymmenen kilometrin päässä tulee vastaan Zelenoborskin taajama. Sinne tulija ohittaa ensiksi Koutajoen vesivoimalaitoksen, jonka ympärille koko taajama on syntynyt 1950-luvulla.

Sanatoriosta kuntoutuskeskukseksi

Zelenoborskissa asutaan edelleen usein kaksikerroksisissa usean perheen harmaissa puutaloissa, mutta viime vuosina valoisat ja värikkäät uudisrakennukset ovat piristäneet maisemaa.

Puutalojen keskellä isolla tontilla pienen järven rannalla toimii kristillinen Askel askeleelta -kuntoutuskeskus. Neuvostoaikainen sanatorio ehti olla vuosia tyhjillään ennen kuin sen uusi elämä alkoi 15 vuotta sitten. Sen jälkeen yli 300 miestä ja naista on oman kuntoutusvuotensa aikana päässyt vapaaksi huume- tai alkoholiriippuvuudesta ja palannut normaaliin elämään.

Keskuksen johtaja Tatjana Sumkina kuuluu itse keskuksen ensimmäisiin kuntoutujiin. Hän tietää, miltä tulijasta aluksi tuntuu, koska on käynyt sen itse läpi. Täällä hänestä tuli toisten auttaja sen sijaan, että oli aikaisemmin tuhonnut omaa ja toisten elämää käyttämällä ja myymällä huumeita.

Tatjanan mielestä juhlan vietto on tärkeä osa elämää ja myös kuntoutusta. Venäläiset rakastavat juhlia, joista tärkein on edelleen uusi vuosi. Neuvostoaikana joulua ei ollut edes lupa viettää, ja niinpä se on vieläkin monille vieras juhla.

– Useimmat eivät osaa kuvitella, miten voi juhlia ilman juopottelua. Me pyrimme näyttämään, miten voi järjestää ikimuistoisia hetkiä ilman alkoholia. Monet eivät ole koskaan viettäneet joulua mitenkään, ja siksi me haluamme kertoa, mikä on sen merkitys ja sisältö, Tatjana selittää.

Hänen mukaansa on tärkeää myös luoda yhdessä juhlan ilmapiiri, jossa saadut hyvät kokemukset voivat säilyä hienoina muistoina koko elämän ajan. Jokaisen pitää saada kokea, että juuri hänet on huomioitu, hänestä välitetään.

Joulu saa sisällön

Kaikki pääsevät osallistumaan jouluvalmisteluihin.

– Pihalla siivotaan, sisätiloja koristellaan, verhot vaihdetaan, isoja kuvia ja jouluisia raamatunkohtia ripustellaan seinille. Varsinaista joulujuhlaa varten harjoitellaan jokin joulunäytelmä ja muuta ohjelmaa. Kaikessa tässä ihmisten luovat kyvyt pääsevät esiin, Tatjana kertoo.

 

 

Riitta Tolonen