Juhlallinen vuosi erämaassa

Kuluva vuosi on todellista juhla-aikaa Sallalle, kuten myös koko Suomelle. Salla viettää 160-vuotisjuhliaan, Suomen ensimmäisistä pujottelun SM-mestaruuskisoista tulee kuluneeksi 80 vuotta, Suomi täyttää 100 vuotta ja Pohjois-Sallassa sijaitseva Värriön tutkimusasema juhlistaa 50-vuotista olemassaoloaan. Riittää aihetta juhlaan!

Ensimmäiset pujottelun ja syöksylaskun SM-kisat laskettiin Sallatunturilla vuonna 1937.  Sittemmin sodassa Salla menetti nuo rinteet ja nykyisin ne kohoilevat Itärajan toisella puolella. Uudet Sallatunturit sijaitsevat kirkonkylän läheisyydessä ja näillä rinteillä lasketaan kilpaa SM-tittelistä lähes viikon verran maalis-huhtikuun vaihteessa.

Paikallinen urheiluseura Sallan Karhut oli mukana vuonna 1937, niin kuin tänä vuonnakin. Lisäsäväyksensä antaa tieto, että jo silloin kisoja seurannut pikkupoika, Aarne Tuuha, oli näitä rinteitä perustamassa ja on edelleen tavattavissa sukset jalassa rinteitä tuulispäänä alas viilettämässä! Kisarinteenä käytettävä EP-rinne tunnetaankin Arskan rinteenä.

Juhlavuosi näkyy Sallassa muutoinkin. Jossakin yrityksessä tehdään vapaaehtoistyötä, toisaalla kudotaan sukkia vanhuksille ja tuoreille vauvoille lakkeja. Kansalaisopisto, koulu, kunta, yritykset, yhdistykset ja seurat toimivat erittäin aktiivisesti ja tarjonta on monipuolista. Yhden viikon vuodessa tosin on hiljaisempaa; Ei Tapahdu Mitään –viikolla lokakuussa, mutta se onkin ihan hyvä hengähdystauko muuten vilkkaan toiminnan vastapainoksi.

Kevät ja kesä ovat perinteisten Viinakauppahiihdon ja Sallan Laturetken aikaa, kuten myös huhtikuun alun Sooloile Sallassa tapahtuma. Teatteria ja huumoria tarjoavat jo vakio-ohjelmaan kuuluva ja huippusuosittu Teatteri Eurooppa 4. Musiikkielämyksiä on luvassa, joukossa mm. Hanna Pakarisen konsertti Sallan Poropuistossa ja syksyn RuskAntrit ja liikunnallista ohjelmaa koko kesän tarjolla olevista suunnistusrasteista sekä keskiyön polkujuoksu ja –suunnistustapahtumasta. Loppukeväästä valmistuvat Holiday Clubin Villas-huoneistot ja Sallatunturin ja kirkonkylän välisen kävelytien rakennustyö käynnistyy.

Sallassa tuntuu olevan tekemisen meininki päällä ja sehän sopii paremmin kuin hyvin juhlavuoden tunnelmaan: Hyvää tuppaa tulemaan, kun #yhdessä tehdään!

Heli Karjalainen
Matkalle Sallaan ry
matkailun markkinointiyhdistys

Lappilainen Talvi -teemanumeron pääset lukemaan maksutta täältä