Avoimesti uusin eväin

Uusi tulokas eduskuntavaaleissa 14.4.2019 on Liike Nyt. Sen yksi keulahahmo Hjallis Harkimo korostaa, että kyse on kansalaisten muodostamasta yhteisöstä, ei puolueesta. Kuva: Liike nyt

150 ehdokkaan tavoitteen huhtikuun eduskuntavaaleihin on asettanut Liike Nyt. Liike ei ole puolue, eikä sellaiseksi ole aikomassakaan. Kyse on tarpeesta luoda uudenlainen demokratian tapa vaihtoehdoksi nykyiselle.

– Missio on saada nuoret kiinnostumaan politiikasta. Nykyinen eduskuntasysteemi ja puoluelaitos on vanhanaikainen, selvittää liikkeen ideoitsijana toiminut Hjallis Harkimo.

Liike on asettanut tuleviin vaaleihin ehdokkaita myös Lapissa. Kaikkia toimintaan mukaan tulleita yhdistää EU-myönteisuus, markkinatalous, yrittäjyys ja toisen kunnioittaminen. Lapissa on lisäksi omia yhdistäviä asioita, joista Lapin Liike Nyt väki sopii yhdessä nettikeskustelussa esiin nousseiden teemojen mukaisesti.

Huoli demokratiasta

Harkimon sanoin koko liikkeen tavoite on muuttaa päätöksentekoa niin, että ihmiset pääsevät päättämään.

– Demokratiaa on laajennettava, sillä nykyisin äänestysprosentit ovat alhaisia kuten myös puolueiden jäsenmäärät. Päätöksenteon on lähdettävä alhaalta, ei käskytyksenä ylhäältä, vahvistaa Harkimo.

Liike Nyt pitää yllä keskustelua sotesta, joka nähdään huonona kompromissina kaikesta, ja joka ei voi olla hyväksi Suomelle.

– Parempi olisi 5-10 sairaanhoitopiiriä yhteen ja vapaaehtoisesti. Nykyinen terveydenhoitosysteemi on hyvä, pientä viilausta vain tarvittaisiin. Nykyinen hammashoitokin on toimivaa, tietää Harkimo.

Lapin liike kokoon netissä

Liike laatii omaa linjaansa avoimesti netissä, jossa perusperiaatteet muokataan yhdessä. Tavoitteita tulevissa vaaleissa ovat ainakin sosiaaliturvan saaminen yrittäjille, verovapauden poistaminen ay-jäsenmaksuista ja vesistöjen suojeleminen. Koulutukseenkin on kanta olemassa.

– On turha kouluttaa kaikista ylioppilaita, kun ne ei pääse siitä eteenpäin. Nyt koulutetaan ammatteihin, mutta 10 vuoden päästä tarvitaankin ihan muuta osaamista. Uudistukset ovat aivan liian hitaita.

Lapissa mukaan pääsee liittymällä mukaan Liike Nyt FB-ryhmään.

Riitta Kemppainen-Koivisto