Lumoava Lappi

Paasirova, Aarre 2018. Lapin lumo. Mediapinta. Kuva: Mediapinta

Tarinaa menneistä Lapin ajoista liki 50 pienen tarinan verran sisältää Kittilän Könkään kylässä syntyneen ja koulunsa käyneen Aarre Paasirovan kirja Lapin Lumo. Jo poikasena Lapista unelmoinut kirjan päähenkilö Jussi ajautuu asumaan saamelaisyhteisöön, ja elämä muuttuu kertaheitolla. Jussi saa elämäänsä kaivattua sisältöä, mutta toiseksi muuttuu myös uuden yhteisön elämä tulijan myötä.

Ajassa mennään alkuun 400 vuotta taaksepäin, kun Paasirova ajaa lukijan sisään Saamenmaan syntyyn. Historiasta ammennettu alku johdattaa uskomuksiin, tapoihin ja tottumuksiin, joista osan Jussi omii hyvin itselleen. Uudisasukkaan mukanaan tuoma osaaminen muokkaa paikallisväestön elinpiiriä ja elantoa. Puolin ja toisin opitaan ja totutaan erilaisuuteen. Taakse jäänyt Karjala ja lapsuudessa opitut perinteet kulkevat kuitenkin vahvasti mukana aina viimeisen jakson joulutarjoiluun asti.

Saamelainen tarusto on vahva side Jussin uudessa elämässä ja perheessä. Arjen kulussa ovat mukana niin hyvät kuin pahat henget, osin vakavasävytteinen poljenta, johon Jussi tuo ripauksen iloisempaa otetta. Surua koetaan, koettelemuksista selvitään, mutta aina vaan Lapin lumo säilyy vahvana vetovoiman Jussin elämässä.

Riitta Kemppainen-Koivisto