Poronsarviin tykästynyt Saga

Saga Partanen avasi viime syksynä verkkokaupan www.sagamaaret.com,  johon tänä vuonna on tarkoitus panostaa enemmän. - Verkkokauppa on niin tätä päivää. Käyn myös itse kiertämässä erilaisissa messutapahtumissa. Kuva: Saga Partanen

Saga Partasen perhe on tykästynyt luomaan käsillään jotain uutta. Usein materiaalina on poronsarvi ja muita luonnonmateriaaleja, kuten ketunkarvaa ja vahvaa parkkinahkaa.

–  Intohimoni poronsarviin tulee perheeni kautta. Nautimme, kun saamme luoda yhdessä jotain ihanaa. Ensimmäinen tuotteemme oli sarvikranssi, jonka nimesimme saamenkielen mukaan, kertoo Saga oman yrityksensä alkutaipaleelta.

Tuo savikranssi sai nimekseen Niehku, joka tarkoittaa haavetta.

– Siitä meidän haaveemme sitten alkoikin ja tuotteiden luominen käynnistyi. Päätin luopua palkkatöistä ja lähteä tavoittelemaan omaa niehkuani, eli haavettani. Perustin kauan jatkuneesta harrastuksestani ja yhteisestä intohimostamme yrityksen vuoden 2017 lokakuussa.

– Olen käynyt Oulussa Korukurssin, jotta pohjatyöt sujuvat hyvin. Muuten lähden aina itse miettimään tyyliä ja tapaa, miten koru tai sisustustuote kannattaa toteuttaa. Etsin parhaimmat vaihtoehdot ja tietenkin tuotteet ovat itsellä ja koko perheellä aina testauksessa ennen myyntiä. Haluan että tuotteeni ovat tyylikkäitä, laadukkaita sekä kestäviä.

Perhe tukee yrittäjän taipaleella

Yksin Sagan ei tarvitse luomuksiaan rakennella, vaan perheen tuki kantaa monin muodoin.

– Perhe on onneksi vielä sivussa mukana ja he auttavat minua aina kun voivat. Tästä olen heille kiitollinen. Ystäväni Mikko Harjuoja on suunnitellut firmalleni logon, joka kuvastaa poronsarvia.

Sagan firma on kommandiittiyhtiö SagaMaaret, ja hän itse toimii siinä suunnittelijana. Tuotteita valmistuu kotioloissa Torniossa ja valmiita tuotteita oli myynnissä mm. Rovaniemellä myyjäisissä.

Poronsarvista muotoutuu lattialle kookas moderni kynttilänjalka, nahkalla ja karvatupsuilla somistettuja korvakoruja ja riipuksia, joihin on käytetty myös ketunnahkaa. Poronsarvet Saga saa kemijärveläiseltä poromieheltä.

– Porot uusivat sarvensa joka vuosi, joten poroja ei mitenkään satuteta tuotteiden takia. Käytän myös muita luonnon materiaaleja, kuten pehmeää ketunkarvaa.

– Yhteistyökumppani löytyy myös läheltä, sillä turkikset saan Keminmaasta Ville Kelonevalta, joka pyydystää ja muokkauttaa turkikset ja itsekin työstää sitä karvalakkeihin ja muihin asusteisiin. Villeltä jää turkistöissään pienempiä palasia, joita minä voin sitten hyödyntää koruihin.  Tehdään yhteistyötä ja hyödynnetään koko kettu.

Jälleenmyyjiä myös etelään

Sagan toive on saada tuotteet tutuksi ympäri Suomea. Tavoitteena on saada eteläisestä Suomesta jälleenmyyjiä.

– Olen myös haaveillut omasta putiikista, jossa työverstaani olisi samassa. Toivon myös, että tämä mahdollistaisi palkkaamaan pari työntekijääkin joskus.

Tuotteita saa Lapista eri paikkakunnilta, kuten Saariselältä, Rovaniemeltä, Pellosta, Juoksengista, Torniosta ja Kemistä.

Riitta Kemppainen-Koivisto