Hyvästä sydämestä

Ranskalaisvieraat nauttivat Lapin talvesta, poroista ja kulttuurista. 

Teksti ja kuva: Riitta Kemppainen-Koivisto

Kun suomalainen, ranskalaisen Milly-la-Forêt’n rotaryklubin presidentti Marja Nuorivaara-Sauviat suunnitteli klubinsa visiittiä Suomeen, suuntana oli Hämeenlinna. Siellä Vanajaveden Rotaryklubin täyttäessä 60 vuotta virallistettiin näiden kahden klubin ystävyysklubistatus.

Matkan ajoittuessa sydäntalveen syntyi idea jatkaa matkantekoa Rovaniemelle asti.

– Kaikki innostuivat heti!

Päätöstä edesauttoi se, että Marja tiesi, että Rovaniemellä on paljon kiinnostavia kohteita eikä valtaosa ryhmästä ole aiemmin vieraillut Lapissa, muutama ei koskaan edes Suomessa.

Auttaminen mielessä

8-henkinen ryhmä on paljon maailmaa kiertänyttä väkeä, joka järjestää kotikaupungissaan tapahtumia, joiden tuotto käytetään hyväntekeväisyyteen. Vuosittain autetaan palokuntalaisten lapsia, jotka ovat jääneet orvoiksi työtapaturman viedessä perheenjäsenen ja kerätään kauppakeskuksissa ruokalahjoituksia vähäosaisille.

– Ihmiset ovat hyvin anteliaita, ja saamme paljon tarpeellisia ruokavaroja  keräyksen edelleenjakelusta vastaavalle kansalliselle  vapaaehtoisjärjestölle, kertoo Marja rotarityöstään.

Vuoden pesti presidentillä

Marja toimii rotaryklubinsa vetovastuussa presidentin roolissa. Hyvän tekeminen ja varojen kerääminen eri tavoin on jäsenten sydänasia.

– Toukokuinen tapahtuma torilla on saavuttanut suuren suosion.  Silloin vuokraamme toripaikkoja paikallisille, tuotteitaan myymään saapuville tuottajille. Vuokratulo lahjoitetaan lyhentämättömänä aina kulloinkin erikseen päätettävälle kohteelle.

Lähikylän koulun orkesteriluokan instrumenttien vuokraukseen klubi lahjoittaa kolmen vuoden ajan 1000 euroa vuodessa.

– Orkesterin on perustanut koulun opettaja, joka ymmärsi, että musiikki voi edesauttaa kouluvaikeuksissa kamppailevaa nuorta. Näin nuori voi innostua musiikista ja saada siitä itsevarmuutta arkeen.

Tukea nuorille ja tutkimukseen

Rotaryt ovat tunnettuja maailmanlaajuisesta vaihto-oppilastoiminnastaan ja taistelevat maailmanlaajuisesti polion hävittämiseksi maailmasta yhdessä Bill ja Melinda Gatesin säätiön kanssa.

– Kolmenkymmenen vuoden taistelun tulos osoittaa, että polio on saatu hävitetyksi 99,9 %: sesti, mutta tekemistä riittää vielä.

Walt Disneyn ainoastaan rotareille omistettuun elokuvaesitykseen ennen varsinaista ensi-iltaa myydään lippuja ja tuotto luovutetaan pakollisten kulujen poiston jälkeen lyhentämättömänä aivotutkimukseen.

Joskus vapaaehtoisuus on myös pientä

– Meiltä kysytään kaikenlaista apua. Voimme vaikka rakentaa vanhainkodin pihalle penkin, jotta asukkaat voisivat levähtää ulkoilun lomassa.

Rovaniemellä aktiivinen tiimi ehti nauttia paikallisten rotareitten tapaamisesta.

– Kaupunginjohtaja Esko Lotvosen vastaanotto oli Rovaniemen matkan kohokohta. Sen aikana klubin jäsenet tapasivat eri klubien rotareita, kaupunginhallituksen jäseniä ja myös alueen varakuvernöörin puolisoineen.

Ryhmä ehti vierailla myös suosituissa turistikohteissa, kuten joulupukin pajakylässä, Sieriporossa, Arktikumissa, Pilkkeessä ja Korundissa.