Poroportteihin tuotekehityskilpailu

Paliskunnat tekevät vuosittain useita ilmoituksia avoimeksi jätetyistä porteista. Asiasta tulee jälkiselvittelyjä ja kukaan ei ole tilanteeseen tyytyväinen. Nyt tähän etsitään ratkaisua. Kuva: Juha Järvenpää

Porot, jotka kuljeksivat aidattujen alueiden sisäpuolelle, ovat usein ongelma maa- ja metsätaloudelle. Ongelma syntyy, kun aidatulta alueelta haetaan esimerkiksi puutavaraa, ja portteja joudutaan tiuhaan avaamaan. Riesaa porteista on myös paliskunnille. Tähän etsitään nyt uusia ratkaisuja kilpailulla.

– Koska käteviä ratkaisuja porojen porttiaukosta kulkemisen estämiseksi ei ole, toimitaan valitettavan usein niin, että portti jätetään auki kuorman haun ajaksi, kertoo Suomen Metsäkeskuksen Juha Järvenpää.

Tarvitaan yksinkertaisia ratkaisuja, joilla taataan se, että porot eivät pääsisi aidatuille alueille. Ratkaisu voi olla joko poroja karkottava tai porojen kulkemista estävä portti ja sen tulee toimia ympäri vuoden ja olla edullinen ja nopeasti kaupallistettavissa.

Tuotekehityskilpailu 1.4. asti

Ideat on toimitettava 1.4. mennessä Suomen metsäkeskukselle. Kolme parasta palkitaan 6000 €:n, 2500 €:n ja 1500 €:n palkinnolla.  Hankkeen toteuttaa Suomen metsäkeskus yhteistyössä Metsähallitus Metsätalous Oy:n, MTK:n ja Paliskuntain yhdistyksen kanssa. Kilpailuun voi osallistua yksityinen ihminen, yritys tai yhteisö ja säännöt löytyvät osoitteesta: www.metsakeskus.fi/portti

Lisätietoja saa myös puhelimitse Juha Järvenpää, puh.050 3059406.

 

Lappilainen