Yli 10 000 äänen jahti Lapissa

Lappi on viime eduskuntavaaleista 2015 asti ollut selkeä viiden puolueen maakunta. Tuolloin murskavoitto tuli Keskustalle ja puolue sai yhden kansanedustajapaikan lisää. Perussuomalaiset tuli maaliin hyvänä kakkosena ja sai yhden kansanedustajan läpi. Kolmanneksi kiritti Vasemmistoliitto, neljänneksi Sosialidemokraatit ja viidenneksi selviytyi Kokoomus.

Tulevissa vaaleissa jokaisen puolueen tulee kerätä yli 10 000 ääntä, että ehdokas menisi läpi.

Kulmuni Keskustan kärjessä

Katri Kulmunisokaisi viime vaaleissa ampaisemalla Keskustan kärkeen huikealla äänimäärällä. Torniolaisen Kulmunin mukaan ”Lapilla menee nyt lujaa, mutta se ei tarkoita, että kaikilla menisi hyvin. ” Kulmuni haluaa saada Lapin väkiluvun kasvuun, terveyspalvelut lähelle, koulut pysymään kunnossa, tiet aurattuina ja kansainvälisistä markkinoista tulisi ottaa kaikki hyöty irti.

Keskustan potti viime vaaleissa oli 43 293 ääntä, josta Kulmunin osuus 9 702. Paavo Väyrysen saalis oli 6 889, mutta näissä vaaleissa Paavoa ei enää voi Lapissa äänestää. Eeva-Maria Maijala kokosi 5 515 ääntä, Markus Lohi 4 793. Heidän perässään kärkkyy Mikko Kärnä, jonka pitää saada edellisten vaalien 3 205 äänimäärää kasvatetuksi.

Perussuomalainen Torniosta tai Rovaniemeltä

Hanna Mantylä kohosi eduskuntaan viime vaaleissa perussuomalaisten listalta komealla 8 072 äänellä. Mäntylän kausi eduskunnassa jäi puolitiehen ja hänen työtään jatkoi Matti Torvinen, joka sai kokoon viime kerralla 2 269 ääntä. Nämä kaikki äänet ovat uudelleen jaossa.

16 621 oli viime kerralla perussuomalaisten yhteispotti Lapissa. Nyt ehdokaslista on uusiutunut reippaasti. Vanhoista ehdokkaista mukana on Terho Korpikoski, joka keräsi viime vaaleissa 623 ääntä. Uusina niminä ovat mm. Kalervo Björkbacka, joka ilmoittautuu vaalivideollaantuulimyllyn kaatajaksi. Hänet valittiin viime kuntavaaleissa Rovaniemellä toiseksi viimeisenä mukaan valtuustoon 178 äänellä. Hänen vaaliteemojaan ovat kestävä metsätalous, vastuullisen kaivostoiminnan jatkuminen, Lapin matkailun edistäminen sekä turvallisuus.

Tornion kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen Kaisa Juuson äänisaalis kuntavaaleissa oli 162. Hän ajaa rajavalvonnan lisäämistä, joka estäisi suomalaisia Euroopasta tulevilta rikollisilta, huumeilta ja laittomilta siirtolaisilta. Hän haluaa nostaa vanhusten hoitajamitoitusta, turvata Tornionjoen siian- ja lohenpyynnin sekä keskittyä vesistöjen suojeluun.

Moisanen haastaa Mustajärven

Vasemmistoliitto sai Lapista viimeksi kerätyksi 13 827 ääntä. Markus Mustajärvi sai niistä 5 743 ääntä ja tuli valituksi. Perässä hönkäilee Kemin Sari Moisanen, joka viime kerralla kokosi 4 179 ääntä.

Lapin Vasemmiston vaaliteemoja on pitkä lista. Ehdokkaat ajavat mm. Kemin Ajoksen syväväylän toteuttamista, kaivosveroa, ILO169-sopimuksen ratifiointia, poliisien lisäämistä, matkailun haittojen kompensoimista kunnille, maksutonta varhaiskasvatusta,  valtion tukea kyläkoulujen palauttamiseksi, kärkihanketta puurakentamisesta, bioenergiaa, lähiruokaa ja -tuotantoa esimerkiksi kouluruokailuun, panostusta joukkoliikenteeseen, lentoveroa, uutta perustulokokeilua, jossa Lappi olisi kokeilumaakunta,  aktiivimallin ja karenssien poistamista, yrittäjien alv-rajan korottamista 35 000 euroon, terveyskeskusmaksujen poistamista ja takuu- ja kansaneläkkeen korottamista.

SDP:n kärki Ojala-Niemelä

Ääniä sosialidemokraatit keräsivät Lapissa viime eduskuntavaaleissa 10 943, josta Johanna Ojala-Niemelän saalis oli 6 248. Hän aikoo muuttaa Suomen suuntaa. Jatkopestin tullessa alkaa työ tavoitteena oikeudenmukainen tulonjako, eriarvoistumiskehityksen pysäyttäminen ja vanhuspalveluun 0,7 hoitajamitoituksen kirjaaminen lakiin.

Kokoomus haluaa takaisin

Viime vaaleissa täpärästi äänikynnyksen alittanut Kokoomus tähtää kansanedustajapaikan takaisin saantiin. Tuota paikkaa kärkkyy Enontekiöltä kotoisin oleva Heikki Autto, joka tavoittelee jatkoa kansanedustajan työssä. Autto ilmoittaa teemoikseen työn, perheen ja turvallisuuden. Kokoomus sai Lapissa viime eduskuntavaaleissa 10 155 ääntä, joista Autton osuus oli 6 262.

Luottamusta lisää -KD

Kristillisdemokraateilla on Lapissa kaksi ehdokasta ja tavoitteena lisätä luottamusta. Puolue ilmoittaa, että sen teemoja ovat lapsiystävällisyys, hyvä vanhustenhoito, työn tekemiseen ja yrittämiseen kannustava sosiaaliturva sekä laadukas koulutus ja turvallisuus. Kristillisiä arvoja ajava KD sai Lapissa viime vaaleissa 1112 ääntä.

Pohjoinen ääni -RKP

Viisi vaaliteemaa on asettanut Ruotsalaisen kansanpuolueen ainoa lappilainen edustaja. Hän asuu Utsjoella ja sydäntä lähellä ovat luontoarvot, koulutus, vanhukset, pienyrittäjyys ja matkailu. Viime vaaleissa puolue keräsi Lapista 470 ääntä.

Tukea julkkiksilta -Vihreät

Viestinnällisesti nimekkäiden vaikuttajien saaminen ehdokkaan tukilistalle on yksi tapa tehdä ehdokasta tunnetuksi. Nämä osin eteläisessä Suomessa asuvat ja toimivat tunnetut julkisuuden henkilöt eivät lappilaista ehdokastaan voi kuitenkaan äänestää, sillä äänestää voi vain siinä vaalipiirissä, jossa äänestäjä itse asuu. Henkinen tuki on tärkeä, ja tällaista apua on saanut Riikka Karppinen. Viime vaaleissa Vihreät keräsi Lapista 2 683 ääntä.

 

Riitta Kemppainen-Koivisto