Raparperitaivas-musikaali Rovaniemellä 13.4.

Raparperitaivaan perusta on valettu Gösta Sundqvistin ja Leevi and the Leavings -yhtyeen tarinaan ja se nähdään Rovaniemellä 13.4. Kuva: Suomen Musiikkiteatteri.

Leevi and the Leavingsin, Kirkan ja Juicen sävelet valtaavat Korundin 13.4. klo 15 ja 19. Hulvattoman hauska musikaali perustuu pääosin Gösta Sundqvistin ja Leevi and the Leavings-yhtyeen tarinaan. Päähenkilöä, Leeviä, esittää aivan Göstan oloinen ja näköinen mies; A-J Keskinen. A-J on tuttu Voice of Finland kilpailun finalistina sekä upeana artistina ja muusikkona.

– Kyllä se alkuun jännitti, että miten roolin haltsaa. Vaikka parta on samanlainen, se ei vielä Göstaa tee. Olen kuunnellut bändiä aina ja arvostanut Sundqvistin tapaa kirjoittaa elämän eri aiheista. Sanoitusten kautta on päässyt sisään siihen, miten hän ajatteli elämästä, kertoo Keskinen.

Leevistä on moneksi

Musikaalissa päästään seuraamaan miten Leevi siirtyy nuoruuden romanttisten progevaiheiden jälkeen tekemään täysin omintakeisia kappaleita suomeksi ja suomalaisista ihmisistä. Musiikkihommien lisäksi musikaalin Leevi toimii mm. talonmiehenä, jalkapallojoukkueen valmentajana ja radio-ohjelmien tekijänä. Elämänsä loppuvaiheessa Leevin valtaa kaukokaipuu suomalaiseen luontoon.

– Musikaalissa on faktaa Sundqvistin uran varrelta. Tässä saa samalla kourallisen historiaa, mitä kaikkea Leevi and the Leavingsin tarinaan kuuluu.

Leevin parasta kaveria musikaalissa esittää Oskari Katajisto, joka on tuttu Helsingin Kaupunginteatterista. Toista Leevin kaveria esittää Erik Kraemer, joka on upea Kirkan kappaleiden tulkitsija. Kremer on esiintynyt musikaaleissa lukioiästä asti, ja jopa säveltänytkin musiikkia musikaaleihin. Roolihenkilö Pauli protestoi Leevin progevillitystä vastaan, ja päättää lähteä heviuralle. Esityksessä Kremer pääsee rokkikukkoilemaan oikein kunnolla, ja tulkitsee mm. Kirkan klassikot: Leijat, Hetki lyö, Varrella virran ja Born to be wild.

– Esityksen rokkirypistyksissä ei tarvitse näytellä, vaan elän omaa hevilaulajan unelmaani. Se on vähän kuin keikka keskellä musiikkinäytelmää.

Göstän perintö

Kraemer tutustui bändin tuotantoon ja Göstan hahmoon syvemmin vasta musiikkinäytelmän myötä.

– Göstan biisit ovat kaikille tuttuja kansallisaarteita. Moni satunnainen radionkuuntelija luulee, että bändin keulahahmo on nimeltään Leevi, Erik Kraemer nauraa.

Musikaalissa nähdään lisäksi myös useita Leevi and the Leavings yhtyeen kappaleiden tragikoomisia hahmoja, kuten Elisa Lairikko ja Kalle ”Mikonpoika” Alatalo. Musikaalissa kuullaan mm. kappaleet: Mitä kuuluu Marja-Leena, Muotitietoinen, Poika nimeltä Päivi, Teuvo, Pohjois-Karjalaan, Raparperitaivas, Onnelliset, Syksyn sävel, Paperitähdet, Rakkauden ammattilainen, Leijat, Hetki lyö, Varrella virran, Born to be wild.