Pohjankirjan lumossa

Kemppinen, Jukka.2018. Pohjankirja. Arthouse

 

Jukka Kemppinen on toimittanut mittavan Lappia uhkuvan teoksen, Pohjankirjan. Teos koostuu lukuisten kirjailijoitten ja tutkijoitten kirjoituksista laidasta laitaan. 43 tekstin joukossa löytyy niin kaunokirjallista tuotosta ja tiedettä, kuin runouttakin, sopivasti lomitellen ja lukukokemusta ryydittäen.

Kirjassa otetaan katse Lappiin hieman eri näkökulmista kuin mitä maakunnasta on totuttu lukemaan. Mennyttä tahdittavat mm. Samuli Paulaharju, V.A. Koskenniemi ja Pentti Haanpää. Kaarina Kari kirjoittaa Lapin retkeilyn aloitukseen liittyvästä Haltin valloituksesta ja Ritva-Liisa Sumu läskikapinasta. Mukana on myös Jukka Kemppisen isän Kullervo Kemppisen kaksi kirjoitusta.

Eräretkeilijälle Pohjankirja on mieluista selattavaa ja luettavaa, sillä koko opusta ei voi napsaista tuosta vaan. Eikä kirjaa kyllä rinkassakaan tule varmaan kantaneeksi. Lappi-hulluus tästä taitaa saada kimmoketta aikamoisesti, niin mukaansa tempaavaa juttujen asettelu on. Kuin ihmeen kaupalla 362-sivuinen tarinointi on saatu kevyeen ja kepeään muotoon.

Seuraavaa retkireissua suunniteltaessa syttöjä tästä luettavasta saa niin reitin valintaan kuin mahdollisiin pysähdyspaikkoihinkin.

 

Riitta Kemppainen-Koivisto