Puoli kuuta peipposesta

Peippo tuo monelle mieleen todellisen kevään tulon. Kuva: Antti Salovaara.

Kevät etenee varovaista tahtia, selviää Luonto-Liiton Kevätseurannasta. Lintumuutto käynnistyi viime kuussa. Laulujoutsenhavaintoja on kertynyt jo pohjoisestakin ja lintubongarit ovat viritelleet kiikareitaan kiristyvään tahtiin. Pöllöjä on käyty kuuntelemassa iltamyöhään, muuttolinnuista ensi havainnot jo tehty ja töyhtöhyypistä, kurjista, kiuruista ja kottaraisista napattu alustavasti jo kameraan kuvia.

Eteläisessä Suomessa ensimmäiset peipot ovat olleet jo äänessä. Peippo kuuluu niihin Kevätseurannassa havainnoitaviin lajehin, joiden kohdalla ilmastonmuutos on ehtinyt vaikuttaa selvästi niiden keväisiin ensihavainnointipäivämääriin.

– Vielä 1980-luvulla loru “puolikuuta peipposesta” piti hyvin paikkaansa, sillä kevään varhaisimmat peipot havaittiin keskimäärin huhtikuun puolenvälin paikkeilla, ja peipot runsastuivat tämän jälkeen. Tänä keväänä Kevätseurannan ensimmäinen peippo havaittiin Espoossa 8.2, Luonto-Liiton ympäristökasvatuspäällikkö Malva Green kertoo.

Luonto-Liitto kehottaa suuntaamaan lintutorneihin kevättä tarkkailemaan. Lintukevät kiihtyy, ja piakkoin tarkkailtavaa riittänee jo kaikkialla Suomessa.

Kevätseurannassa havainnoidaan keväisten eläin- ja kasvilajien ilmaantumista ja runsastumista kevään kuluessa. Erityisesti kevätlajeja tarkkaillaan Kevätseuranta-viikonloppuina, joita vietetään joka toinen viikonloppu 8.–9.6. saakka. Havainnot voi ilmoittaa sähköisellä lomakkeella osoitteessa www.kevatseuranta.fi, josta ne päätyvät Luonnontieteellisen keskusmuseon tietokantaan tutkimuskäyttöön.