Metsätaitoilusta hyvää mieltä

Juho Ronkainen arvioi puustoa metsätaitokisoissa Jokkavaarassa.

Rovaniemen Jokkavaarassa kisailtiin metsätaidoista maaliskuussa. Kisan järjesti Lapin metsäurheilu ry, joka toimii Suomen metsäurheilu liiton alaisuudessa. Kisassa oli mukana 35 osallistujaa, niin konkareita, kuin ensikertalaisiakin.

Metsätaitoilujen perinteet ulottuvat aina 1950-luvulle saakka. Vesa Perunka, itsekin metsätaitolua jo kolmekymmentä vuotta harrastanut konkari, on yksi kisan järjestäjistä. Perunka toimii Lapin koulutuskeskus Redussa metsäalan opettajana.

– Metsätaitokilpailuja järjestetään metsäammatissa tärkeiden tietojen ja taitojen sekä ruumiillisen kunnon kehittämiseksi ja säilyttämiseksi. Metsätaitokilpailuhan koostuu talvella hiihdosta ja ladun varrella olevien kahdeksan metsällisen tehtävän arvioinnista, kertoo Perunka.

Kaikki voivat kisata

Metsätaitokisaan voi osallistua kuka tahansa lajista kiinnostunut. Kisoissa on kaksi sarjaa, yleinen- ja taitosarja. Yleisessä sarjassa kilpailun loppupisteisiin vaikuttavat hiihtoaika ja tehtävistä saatavat pisteet. Taitosarjassa ratkaisevat pelkät tehtäväpisteet, vaikkakin ladun kiertämiseen on varattu rajallinen aika hiihtäjän iän mukaan.

Tänä vuonna matkassa oli ensikertalaisia kiitettävä määrä. Lapin ammattikorkeakoulun neljännen vuoden metsätalousinsinööriopiskelijat Roope Nilivaara, Juho Ronkainen ja Kalle Koskenranta olivat tyytyväisiä kisasuorituksiinsa.

– Runkotilavuuden määritys puustolle ja tukkiosuuden määrittäminen yhdelle puulle, kuului kuin yhdestä suusta, kun kysyin, mikä oli haastavin tehtävä. Opiskelijat olivat innoissaan kisasta ja pohtivat jo seuraaviin kisoihin lähtemistä.

– Suunta on oikea, mutta nyt on hyvä lähteä parantamaan suoritusta, Koskenranta tuumaa.

Nyt kisailtiin Pohjois-Suomen mestaruudesta ja samalla Lappi cupin toisessa osakilpailussa. Lappi cup on kilpailtu ensimmäisen kerran 1986/87 talvikaudella. Yleisen sarjan parhaat pisteet sai Kauko Pääkkölä ja Taitosarjassa pärjäsi parhaiten Markku Paloniemi.

Teksti ja kuva: Laura Halvari