Kesä kutsuu kalalle

Sarlin, Tommi & Karvonen, Pami. 2018. Kalaonnea -järveltä ruokapöytään. Kirjapaja. Kansi: Anna Makkonen

Kalaonnea on kirja kalastuksen hyvää tekevästä voimasta. Mukana on maukkaita reseptejä kalaruoan ystäville. Tekijät ovat halunneet antaa selkeitä vinkkejä ruoan tekijöille ja edistää samalla kestäviä ympäristövalintoja.

Kirjoittajille kalastus ja kokkaaminen ovat ihmistä hoivaavia aktiviteetteja, joiden äärellä pääsee rentoutumaan, hoitamaan ja pysähtymään siihen hetkeen. Kun ihminen kokee olevansa yhtä luonnon kanssa, selkenevät myös ajatukset.

Kalakirja kannustaa lähtemään saaliin pyyntiin järvelle pitkin vuotta. Tutulta järveltä oppii tuntemaan kunnon ottipaikat ja uusille järville suunnatessa saa vaihtelua maisemaan ja tunnelmaan.

Lappilaiseen kalastukseen sopii myös kirjoittajien ohje: ota vain sen verran, mitä syöt. Ja toinen passeli vihje: kaikki kala kelpaa ruoaksi. Reseptit ohjaavatkin estottomasti kokeilemaan tuttujen ohjeiden ja kalalajien lisäksi uusia vaihtoehtoja olipa sitten saaliina lahna tai särkikala.

 

Riitta Kemppainen-Koivisto