Tossua toisen eteen Saariselällä ja Kiilopäällä

Northern Lights GeoTour on geokätköilyä harrastavien uusi ulkoilureitti Saariselän ja Kiilopään maisemissa. Koko reitin kiertämiseen on hyvä varata koko päivä, ja sen voi suorittaa myös osissa, kätkö kerrallaan. Aloittaa voi vaikka viikonlopun Midnight Sun Geocaching tapahtumassa Kiilopäällä. Kuva: Mika Asikainen.

Saariselän ja Kiilopään maisemissa liikkuville avautui kesäkuun alussa uusi mahdollisuus havainnoida aluetta. Suomen Latu on valmistellut geokätköilyä harrastaville uudenalaisen reitin.  Northern Lights GeoTour on useamman kätkön kokonaisuus, joka lupaa lisätä monipuolisesti tietoa ja taitoa revontulista.

Liikkuvan ihmisen GeoTour

GeoTour on reitti, joka voi sijaita kansallispuistossa, vaellusreitillä tai vaikka kaupungissa. Myös teema on vapaa.

– Päädyimme revontuli-teemaan, joka sopii hyvin kätköilyä harrastaville lapsiperheille ja toivottavasti tuo uusia harrastajia mukaan, selvittää hankkeesta vastannut Suomen Ladun Mika Asikainen.

Revontulireitin voi taittaa kävellen tai pyöräillen, talvisin osan matkasta myös hiihtäen tai lumikengillä. GeoTourin kätköjä voi hakea kirjautumalla kätköilijöiden mobiilisovellukseen, esim. ”Geocaching”.

Mielikuvitus valloilleen

Yksi reitin suunnittelijoista ja tekijöistä on Rovaniemellä asuva Helena Palojärvi. Aktiivinen luontoliikkuja innostui kätköilystä pari vuotta sitten. Nyt takana on liki 600 löydettyä kätköä, useita kätkömatkoja alan harrastajien kanssa ja monta uutta tuttavuutta ja ratkaistua ristikkoa, palapeliä, todennäköisyyttä ja arvoitusta.

– Pyysimme mukaan sellaisia ihmisiä, jotka ovat aiemmin tehneet hyvää mieltä tuovia kätkörakennelmia. He saivat teeman, pienen vinkin ja sitten vapaat kädet toteuttamiseen. Syntyi 10 hengen voimin kokonaisuus, jossa revontulista saa uutta tietoa, toimintaa ja joutuu käyttämään nokkeluuttakin, kertoo itse revontulista sadun kehitellyt Palojärvi.

Mukaan oppimaan uutta

Geokätköily kokoaa Kiilopäälle 14.-16. kesäkuuta satoja harrastajia Midnight Sun Geocaching tapaamiseen. Kynnys lähteä mukaan on pieni, ja vaatii alkuun vain hieman kartanlukutaitoa. Älypuhelimen kanssa kätköjä löytyy jo paljon ja kirjautuminen ohjelmaan on ilmaista. Kiilopään Midnight Sun Megatapahtuman yhteydessä on aloittelijoille tarkoitettu ilmainen tutustumiskurssi perjantaina 14.6. kello 17-18. Lauantaina 15.6. kello 19 kerrotaan tarkemmin uudesta revontuliin liittyvästä reitistä.

Riitta Kemppainen-Koivisto