Rakkaudesta ruokaan

Kemijärven Susa`s Bistrosta saa maittavaa ruokaa, kuten talon omia lihapullia ja poroa. Kuva: Susa`s Bistro

Kuuden vuoden ajan kehitelty konsepti alkaa olla perustaltaan valmis Susa’s Bistrossa Kemijärvellä: lähiruokaa, itse tehtyä, palvelua. Palvelun lähtökohtana on, että asiakas on asiakas eikä töissä kahvilassa, toisin kuin monessa itsepalvelupaikassa. Samoin siihen kuuluu yksilöllisten tarpeiden huomioonottaminen. Kolmas perinteisistä lounaspaikoista poikkeava periaate on, että asiakas maksaa vain siitä mitä syö eli valitsee syötävänsä lautaselle ja maksaa sen painon perusteella.

Väki koolla

Kun toukokuisena torstaina astuu sisään Bistroon, kuulee iloisen tervehdyksen, ikkunapöydässä on koolla Bistron parlamentti ja esityslistalla on niin kunnallis- kuin valtakunnan politiikkakin sekä paikallinen kalastus. 

Susannalla on vielä hetki aikaa istahtaa kahville, sillä lounaan valmistelu on aloitettu jo viideltä ja jäljellä on vain sen esille nosto ennen lounasaikaa. Parlamentin jäsenet hakevat hintaan sisältyvän santsikupin ja jatkavat esityslistan läpikäymistä.

Kalaa pöytään

Aamulla on vielä suht hiljaista muutamaa satunnaista ohikulkijaa lukuun ottamatta. Tänään on kalapäivä ja tarjolla on Kemijärven ahventa. Viime viikon perjantaina oli kemijärveläisestä karitsasta tehtyjä jauhelihapihvejä.

– Kemijärvellä puhutaan paljon lähiruoasta, mutta meille ongelmaksi muodostuu kuitenkin saatavuus, sillä tällaisessa pienessä yksikössä on ihan erilaiset tarpeet kuin suurissa. Tarjottavien erien koon on oltava huomattavasti pienempiä ja tuottajilla on ehkä vaikeuksia ymmärtää se. Tässä voisi auttaa periaate ”toimi paikallisesti ja ajattele globaalisti”, sanoo Susanne Kaipainen.

– Toinen ongelma on jatkuvuus: tuotteiden tarjonta on välillä hyvinkin satunnaista ja sen varaan on vähän vaikea lounaan tarjontaa laskea, hän jatkaa.

Makuvivahteita myös kotiin

Parlamentti on hajaantunut ja H-hetki on käsillä. On aika nostaa ahvenet tarjolle lounasruokailijoille. Bistrossa tarjolla on aina lämmin pääruoka, josta voi joskus löytyä aasialaisiakin vivahteita, sekä monipuolinen salaattipöytä, josta kukin voi koota omanlaisensa lisukesalaatin. 

Ensimmäinen noutolounaan hakija tulee aika pian puoli yhdentoista jälkeen. Lounastajien lisäksi Bistrossa poikkeaa myös kahvittelijoita, jotka nauttivat tavallisen tai erikoiskahvin ohella talon omia makeita tai suolaisia leivonnaisherkkuja.

Lounasruokailijat ovat pääosin vakioasiakkaita, mutta jotkut ohikulkevat kertovat löytäneensä paikan netin hakukoneella. Tämä koskee ennen kaikkea Kemijärven kautta muualle kulkevia työmatkailijoita ja turisteja. Paikan löysivät siten muun muassa ranskalaiset matkailutoimittajat, jotka sisällyttivät Lappi-oppaaseensa myös Bistron.

Bistron aukioloajat ovat aikojen saatossa ja kokemuksen myötä vakiintuneet ja kannattamattomista aukioloista on luovuttu. Seurauksena työntekijälle jää 12 tunnin työpäivien jälkeen kohtuullinen viikkolepo, joka saattaa kuitenkin kulua omalla kasvimaalla varmistamassa, että ainakin kesäisin Bistrossa on tarjolla lähiruokaa omasta puutarhasta.

 

Timo Antero Korhonen