Hillat kukalla toukokuulla

Ranualle matkaavat hillanpoimijat voivat tarkistaa marjojen kasvun Ranua-äppin avulla. Kuva: Veijo Illikainen.

Ensimmäiset havainnot hillankukista tulivat toukokuun lopulla. Kukkia kuvanneen kunnanhallituksen puheenjohtaja Veijo Illikaisen mukaan hillankukinta alkoi viikon myöhemmin kuin edellisenä vuonna.

Ranualainen marjatohtori ja marjan ostaja Reijo Sääskilahti totesi kesäkuun alun ukkosmyrskyjen vahingoittaneen avosoiden kukintoja, mutta mikäli ilmat lämpenevät ja pölyttäjiä riittää, alkanee hillakausi heinäkuun puolenvälin tienoilla.

Jos sää pysyttelee viileänä, venyy hillasesongin aloitus n. 20. heinäkuuta tienoille. Sadon kokoa pystyy arvioimaan sitten, kun hilla on tupella. Sääennusteita seurataankin nyt niin Ranualla kuin muuallakin Lapissa tarkkaan. Kun yöpakkasista päästiin, toiveena on ollut, että päivän alimmat lämpötilat pääsisivät nousuun ja heinäkuu kypsyttäisi marjat makoisiksi.

Puhelinsovelluksesta apua

Vierailijat voivat suunnitella hillaretkeä Play-kaupasta tai AppStoresta löytyvän Ranua-äppin avulla. Sovelluksessa esitetyt hillapaikat on koottu ja päivitetty aiemmin julkaistun paperisen hillakartan pohjalta. Hillapaikkojen tiedoissa on kuvailtu, minkälaisesta suosta on kyse.