Kullero tuo kesän

Kittilän nimikkokukkia, kulleroita on asetettu kauniisti esille hetelammen reunalle Särestöniemessä. Kuva: Särestöniemi-museo.

Lapin ihmisen rakastetuin kesän kasvi on ehdottomasti kullero. Tuo pulleroposkinen, auringosta värinsä saanut peltojen ja tienpientareiden kaunotar tuo kesän Lappiin. Nähty on myös oranssin värinen tarhakullero, joka viihtyy pohjoisessa.

Suomen valtiolla on omat kansalliset luontotunnuksensa ja maakunnat ja monet Suomen kunnat ovat nimenneet omia nimikkolajeja. Kullero valittiin viime vuonna Kittilän nimikkolajiksi. Kuntalaiset äänestivät sen nimikkokukaksi, sillä kullero on tunnusomainen kukka Kittilän puro- ja jokivarsilla ja tulvaniityillä.

Kulleroa nimitetään myös juhannuskukaksi, mutta useana kesänä se kukkii jo aiemmin, parhaimmillaan keltaisena niittynä.

 

Oranssin väristä tarhakulleroa on istutettuna ainakin Sallan kirkon viereisellä pellolla. Kuva: Riitta Kemppainen-Koivisto.

 

Riitta Kemppainen-Koivisto