Rassauspajasta vauhtia nuorille

Muoniossa tiivistetään nuorisotyöntekijöiden yhteistyötä. Mallina on Rassauspaja, joka madaltaa kynnystä opintoihin ja tuottaa samalla jo opiskeleville opintopisteitä. Kuva: Lappia.

Muoniossa rakennetaan uudenlaista yhteistyötä nuorisotoimijoiden välille. Joka toinen keskiviikkoilta hallissa tuoksuu kahvi, kun ammattiopisto Lappian opiskelijat pääsevät omien koneidensa kimppuun Rassauspajassa ohjaajansa Jaakko Sorvojan johdolla.

– Autoalan opiskelijat saavat täällä työstää itselleen mieleisiä projekteja siten, että se hyödyttää tarvittaessa myös opintoja. Mukaan voi tulla, vaikka ei opiskelisikaan juuri tätä alaa, Sorvoja kertoo.

Työpajan nuoret mukana

Rassauspajaan ovat tervetulleita myös paikalliset työpajan nuoret. Näin kynnys tutustua alan opintoihin on laskettu mahdollisimman alas.

Yhtälö tuntuu toimivan. Hyvien kokemusten pohjalta suunnitellaan ensi vuodelle toimintamallia, johon kuuluu työpajan ja oppilaitoksen tutustumispäivä, yhteisiä tietoiskuja nuorille sekä henkilöstön koulutusta. Tukea kehittämiseen saadaan Työpajat ja kansanopistot osaksi ammatillista oppimisympäristöä (ESR) –hankkeesta.

– Pienille toimijoille hankkeet ovat tärkeä lisäapu. Hienointa on, että hankkeen kautta olemme nähneet uusia mahdollisuuksia keskinäisessä toiminnassamme, Ammattiopisto Lappian Muonion toimipaikkapäällikkö Veli-Pekka Kurki toteaa.

Samaa mieltä on Muonion nuorten työpajan esimies, yksilövalmentaja Annika Muotka. Nyt työpaja ja ammattiopisto puhuvat nuorten osaamisesta samalla kielellä.

– Yhteistyön aihiot olivat koko ajan olemassa, mutta hankkeen myötä tekemisen tavoite ja sisältö täsmentyivät. Tästä on helppo jatkaa itse eteenpäin, Muotka kiittää.

Jonkin aikaa hallissa pohditaan, mistä erään tietyn automerkin sulakepaikka löytyy. Ongelma ratkeaa yhteistyöllä.

–          Mutta ei sun aika kuitenkaan riitä siihen, ellet halua kävellä kotiin. Ota joku pienempi projekti tälle illalle, Sorvoja vinkkaa kokeneen automiehen varmuudella.