Elämäntehtävänä kiitos sekä vanhat ja rakkaat laulut

Baritoni Hannu Musakka kiertää pohjoista laulellen, ajellen ja telttaillen. Kuva: Kalervo Puskala ARPS SVLM.

Karjalainen laulajapoika Hannu Musakka kiertää laulaen Euroopan pohjoisinta kolkkaa, tänä syksynä jo 9.kertaa.

– Näin on tarkoitettu miulle, että kierrän manner-Euroopan pohjoisimmat kolkat laulamassa, sanoi Hannu muualle kyselijälle ja jatkoi:

– Siihen liittyy vielä sellainenkin asia, että maksan kunniavelkaani edesmenneen äitini isovanhempien puolesta, kun he jaksoivat aikanaan 1860-luvulla jalan kulkea suurien nälkävuosien aikaan Laukaasta Jäämeren rannalle pysyäkseen hengissä. Ja toisekseen, kun vanhat ja rakkaat hengelliset laulut ovat niin kauniita ja koskettavia, etten voi olla niitä esittämättä äänellä, jonka Luoja on miulle antanut. Huolehtinut myös terveydestäni, että jaksan kulkea edelleen.

Inarista Utsjoelle

Niin on tämän 74-vuotiaan baritonin syksyinen kiitosreissu omistettu edesmenneille sukupolville, sankarivainajille ja veteraaneille. Yksinlaulajan taivalta on kestänyt yhtämittaisesti liki 45 vuotta.

– Tämän vuoden teemoja ovat Suomalaisen kiitosrukous ja Muistojen laulut. Jälkimmäisellä teemalla käynnistyi kierrokseni Inarin kirkossa ja Utsjoen seurakuntatalossa ollaan 28.8. Teemojen vaihtelu pitää mielen virkeänä ja kun joinakin vuosina olen jo käyttänyt tiettyä teemaa, on syytä vaihtaa välillä.

Muistojen laulut-konserteissa kuullaan lisäksi Yrjö Jylhän ja Suomalaisen kiitosrukouskonserteissa Eino Leinon runoja. Inarista Musakka jatkoi Norjan puolelle Neideniin ja Kirkkonimeen. Utsjoen jälkeen syyskuussa ovat vuorossa Vesisaari, Vuoreija, Båtsfjord ja Berlevåg.

Pykeijasta Saariselälle

Konserttikiertue jatkuu näillä näkymin 15.9 Pykeijassa, josta Pyhätunturille 18.9., pyörähdys Tromssassa ja paluumatkalla 22.9. Enontekiö, 23.9.Muonio, 24.9.Ylläs, 26.9.Levi, 28.9. Karigasniemi ja viimein 29.9 Saariselkä.

– Siinähän sitä onkin sitten koko Suomen Lappi tullut kuljettua. Kirkkojen lisäksi mm. Båtsfjordissa, Utsjoella ja Hettassa käyn vanhusten palvelutaloissa laulattamassa talojen asukkaita, ettei matkasta pääse tulemaan liian helppoa, tuumaa laulaja lopuksi.

– Kun kyse on vain laulamisesta ja ajamisesta sekä välillä telttayöpymisistä tunturissa tai vuonojen rantamilla, niin mikäs tuossa sitten olisi niin rasittavaa.

Käsiohjelmia on saatavina kirkoista ja kappeleista. Seurakunnat ovat mukana tapahtumien järjestelyissä.