Tukea kolttasaamelaiselle rakennusperinteelle

Kolttien perinnetalon pihapiirissä olevia rakennuksia entisöidään Sevettijärvellä. Kuva: Riitta Kemppainen-Koivisto

Saamelaismuseo Siida vaalii kolttasaamelaista rakennusperintöä ja osallistuu näin kolttasaamelaisten asuttamisen 70-vuotisjuhlavuoteen. Tupa, aitta ja puura -hankkeessa on ollut käytössä eri tapoja yhteisölliseen tekemiseen ja oppimiseen kolttasaamelaisen rakennusperinnön parissa. Kolttasaamelaiset asuvat eri puolilla Inarin kuntaa ja avoimia neuvontapäiviä on pidetty Nitsijärven Suojanperällä, Nellimissä ja Sevettijärvellä.

Ulkomuseorakennuksia entisöidään

Juhlavuonna on kunnostettu asuintupa, lampola, maakellari ja savusauna Sevettijärven Perinnetalon ulkomuseorakennuksista, jotka ovat Suonikylän aikaisen kesäpaikan mukaisesti tehtyjä. Lähtökohtana on kunnostaa Perinnetalon rakennuksia yhteisöllisesti niin, että toiminta on kaikille avointa osallistua, oppia ja päästä jakamaan omaa tietoaan. Kunnostusta johtaa restaurointimestari Marko Korkeasalo.

Yhteistyötä tehdään Sevettijärven koulun kanssa, joka myös viettää 70-vuotisjuhlaansa. Työpajoja koululaiset pääsevät mm. rakentamaan perinteisen lammaspuuran Perinnetalon pihapiiriin.

 

Lappilainen