Pyhä-Luoston kansallispuistoon uudet portaat

Ennen lumen tuloa Luoston huipulle pääsee kipuamaan upouusia portaita pitkin. Kuva: Erkki Ollila/Metsähallitus.

Kesäkuussa käynnistynyt Pyhä-Luoston uusien portaiden rakennus on valmistumassa lokakuun loppuun mennessä. Portaiden runko on terästä ja askelmat puusta. Pituutta portailla on 340 metriä ja ne asettuvat jyrkkään ja kiviseen tunturin rinteeseen.

Ukko-Luoston rinteeseen tulevat portaat ovat kestävämmät kuin tähänastiset ja sopivat maisemaan. Askelmat pinnoitetaan puulla ja porraskaiteet tehdään puusta. Sopivin välein tasanteilla on levähdyspaikkoja. Puisien porrasosien arvioitu käyttöikä on reilut parikymmentä vuotta ja teräsosien merkittävästi pidempi. Kun puiset osat menevät ajan myötä huonoon kuntoon, ei kallista portaiden rakentamista tarvitse aloittaa taas nollasta, vaan vaihtaa vain puurakenteet.

Rakentamisen aikana tunturin huipulle pääsee vaihtoehtoista reittiä. Vaihtoehtona on joko Tikkalaavun kautta polkua ylös seuraten, Pyhä-Luoston retkeilyreittiä pitkin tai kulkea huipulle laskettelurinteiden kautta kulkevaa huoltotietä pitkin.