Kirjoita se laavuun

Muurahaisten suojatie Aavasaksalla polun yli kiinnostaa tutkijoita. Kuva: Soile Veijola

 

MAMOMI- blogi kertoo matkailusta, kestävästä kehityksestä ja tutkijoiden havainnoista. Blogin takana on Mamomi, valtioneuvoston kanslian rahoittama hanke, jossa tutkitaan ja selvitetään tämän vuoden ajan kestävästi kasvavan matkailun toimintamalleja ja etenkin siihen tarvittavia monialaisia mittareita.

Yksi blogin kirjoittajista on Soile Veijola, joka kertoo kahdeksan tutkijan viikon reissusta Aavasaksalla. Siellä testattiin ideoita, joilla havainnoidaan, mitataan ja arvotetaan matkailun vaikutuksia kulttuuriympäristöissä. Tekijät työstivät kokemuksistaan uusia keinoja tehdä matkailusta osa kestävää kehitystä.

Blogissa pohditaan, millaisia ovat ihmisten ja eläinten luontoon jättämät merkit. Löytyy rakennettuja ja kuluneita polkuja, muurahaisten risteileviä polkuja kekonsa lähistöllä ja laavuun raapustettuja vieraskirjamerkintöjä. Myös kasvillisuus leviää luontoon ihmisten myötä, kuten maitohorsma Aavasaksan laen laavun kupeeseen.

Matkailukriittisen näkemyksen blogi heittää hiihtokeskuksien pitäjille.  Kirjoittajan mukaan paikat niissä pidetään talvimatkailun ajan kunnossa, mutta sesongin mentyä ohi paikka lojuu silleen jätettynä sijoillaan, kenties vain ”köyhdyttäen” paikallista kulttuuria.

Kestävän kehityksen poluista eri näkökulmista löytyy uutta luettavaa parin viikon välein. Luonto tulee lähelle osoitteessa: https://mamomihanke.blogspot.com/

 

Lappilainen