Ainutlaatuista lumitutkimusta Sodankylässä

Kansainvälinen tutkijaryhmä vieraili Sodankylässä mittaamassa lunta ja ottamassa selkoa, miten ilmastonmuutos vaikuttaa lumeen eri puolilla maapalloa. Kuva: Roberta Pirazzini Ilmatieteen laitos

 

Maapallon lumitilannetta ja ilmastoa tutkitaan entistä tarkemmin avaruudesta käsin. SnowAPP-mittauskampanja kokosi alkuvuodesta Ilmatieteen laitoksen Arktiseen avaruuskeskukseen Sodankylään parikymmenpäisen ryhmän kuukauden mittaiseen tutkimustyöhön.

– Havaintojen avulla voidaan ymmärtää paremmin lumen ja sähkömagneettisen säteilyn vuorovaikutusta. Havainnot auttavat kehittämään entistä parempia menetelmiä, joilla lunta voidaan tarkkailla satelliittien avulla, kertoo Ilmatieteen laitoksen erikoistutkija Roberta Pirazzini.

Muuttuva ilmasto haasteellinen

Ilmaston lämpeneminen muuttaa lumen määrää maapallolla. Lämmön lisääntymisellä on vaikutuksia ekosysteemeihin, makean veden saatavuuteen, ilmastojärjestelmään ja siten laajalti ihmisten toimintaan. Vaikutuksia koetaan sekä lumen talvisin peittämillä alueilla, että kokonaan lumettomilla alueilla.

– Tieto lumesta on yhä tärkeämpää, kun pyritään hallitsemaan makean veden saatavuutta ja sopeutumaan uusiin ilmasto-olosuhteisiin. Tietoa tarvitaan myös, kun arvioidaan lumeen ja sen sulamiseen liittyviä riskejä, esimerkiksi lumivyöryjä, tulvia ja ikiroudan sulamisesta johtuvaa maaperän epävakautta, kertoo Pirazzini.

Sodankylässä mitattiin lumen eri ominaisuuksia, kuten lumen heijastamaa ja lähettämää sähkömagneettista säteilyä eri aallonpituuksilla. Mittauksissa havainnoitiin viittä eri lumityyppiä, jotka ovat uusi lumi, tuulen muokkaama lumi, moottorikelkan jälki, tallattu lumi ja liattu lumi. Mittauksia pääsee seuraamaan videolta: https://youtu.be/Mgcm7DghUEo

 

Lappilainen