Lentokentän kuningatar

Inarilaisen ArcticHome-mallistossa on jäkälä-valokuvaa kaitaliinoina, tabletteina, uunikintaina, patalappuina, teemyssyinä, keittiöpyyhkeinä, tyynynpäällisinä, pieninä ja isoina kosmetiikkalaukkuina ja kasseina. Kuva: Pirjo Karvonen.

Ivalon uudella lentokentällä on mittavat tilat matkustajille, mutta myös kaupan tekoon. Suurimman tilan myymälätiloista on ottanut käyttöönsä Arctic Queen ja Design Shop, josta löytyy pohjoiseen tulijalle monenlaista päälle pantavaa ja lahjaksi sopivaa. Tuotteet on suunniteltu tunturien kupeessa Pirjo Karvosen ja Juha Iisakki Koiviston pirtin pöydän äärellä.

Tutumpia tuotteita ovat hellyttävät ja lämmittävät villakankaasta valmistetut naisten hatut, kaulurit, rannesuojat, säärystimet, mekot, tunikat ja hartiahuivit. Niitä löytyy jokaisessa värissä näppärästi toisiinsa yhdisteltävissä värisävyissä. Kaikki tuotteet ommellaan kotosalla työpäivän päätteeksi tai hiljaisena aikana liikkeessä.

– Aina saa myös tilata omalle tyylille ja koolle sopivaa, jos ei rekkitangosta tai hyllystä löydy juuri sitä oikeaa, tietää Pirjo Karvonen kertoa laajaa valikoimaa selaaville matkaajille.

Jäkälää pöytään

Juha Iisakin luovuuden tulosta ovat valokuvien pohjalta valmistuneet painokankaat, joissa jäkälä värittyy ruskan oranssin, harmaan sävyn tai punaruskean suuntaan. Kuvattavat kohteet ovat löytyneet siitä ihan Saariselän tunturin kupeesta ja värittävät nyt patalappuja, patakintaita, pöytäliinoja ja pannumyssyjä.

– Katso tuota, eikö ole kuin suoraan avaruudesta, houkuttelee Pirjo katsomaan tarkemmin jäkäläkuvioita vahvalla puuvillakankaalla.

Mielikuvitus laukkaa paitsi jäkäläkuvioiduissa uutuustuotteissa, myös revontulen loistossa. Uutta tuotantoa ovat myös Martti Rikkosen kameraan tallentuneet vihreäsävyiset revontulet, joita löytyy niin servieteistä, tarjottimista kuin uutukaisten suomalaisten laatusuklaiden kääröistä.

Ivalon kentälle laskeutuu päivittäin sesonkina joka 13 konetta suoraan Briteistä, Espanjasta tai Helsingistä. Säpinää riittää, sillä koneiden välillä ei ole pitkiä aikoja, vaan laskeutumiset ja nousut on ajoitettu muutamien kymmenminuuttisten jaksoille. Design shopista voivat odottelijat poiketa ostamaan muitakin tulijaisia, jotka muistuttavat sitten kotona lomasta, Lapista ja Suomesta. Mukaansa saa napatuksi näiden paikallisten suunnittelijoiden, myös Marimekon, Pentikin, Iittalan ja Aarikan tuotteita.

Liike on avoinna lentokoneen aikataulujen mukaisesti. Toinen Inarin Design Shop löytyy ihan Saariselän keskustasta.

 

Riitta Kemppainen-Koivisto