Lapin yliopistolla mittava valokuvanäyttely

Lapin yliopiston valokuvanäyttelyssä on esillä mm. Maija Kettusen töitä. Kuva: Maiju Kettunen: Nro. 6. 2019. 50 x 37,5 cm

Taiteiden tiedekunnan F-talon gallerioissa on nähtävillä 27.1.-13.2.2020 useampi erityisesti valokuvateoksia esittelevä näyttelykokonaisuus.

Turvapaikanhakijoiden arkea esittelee Anna Kuokkanen. Noora Kotajärvi käsitellee ihmisen ja eläinten anatomian yhtymäkohtia digivalokuvauksen keinoin. Piritta Mettovaaran pro gradu -tutkielmaan liittyy tekstiilitaidetta sekä valokuvia.

Liettualaisen taiteilija ja tutkija Marija Griniukin tohtoriopintojen aikaisista taiteellisista projekteista koostuvassa esityskokonaisuudessa hyödynnetään aivojen sähköisten ilmiöiden kuvaamiseen tarkoitettua EEG-menetelmää esiintyvän ihmiskehon dokumentoimiseen.

Saamelaisalueen koulutuskeskuksen poronhoitajan ja luonto-ohjaajan koulutusohjelmien oppimisprojektin satoa nähdään myös.

Maiju Kettusen valokuvanäyttely käsittelee luottamusta ja aihetta lähestytään japanilaisen shibari-sidonnan kautta. The matter of trust -näyttelyn teemana on luottamus ja aihetta lähestytään japanilaisen shibari-sidonnan kautta. Vaikka BDSM-kulttuurissa sidontaan liitetään alistus ja valtasuhteet, sidonta voi tarjota myös luovan ja meditatiivisen kokemuksen.

Sidottavana oleminen vaatii uskallusta antautua toisen ihmisen armoille ja näyttää oma haurautensa. Sitomiseen liittyy läheinen ihmiskontakti toisen kanssa, joten avoimen vuorovaikutuksen ja kommunikaation rooli on merkittävä. Sidontaan ei siis suoranaisesti liity seksi, vaan kyse on kahden ihmisen välisestä kunnioituksesta ja luottamuksesta. Siitä tulee myös näyttelyn nimi, The matter of trust.

Maiju Kettunen on neljännen vuoden audiovisuaalisen mediakulttuuriin opiskelija Lapin yliopistosta. The matter of trust on hänen valokuvauksen sivuaineopintojensa loppuproduktio. Produktio on toteutettu syksyn ja talven 2019 aikana.

Avajaisten 27.1.2020 jälkeen työt ovat nähtävillä helmikuun puoliväliin asti.

 

Riitta Kemppainen-Koivisto