Lapin kyläläiset tekevät kylätoimintaa täydestä sydämestä, oman kylänsä puolesta

kuva: Image by zanna-76 from Pixabay.

”Historian ensimmäinen kaikkien Lapin kylien yhteinen palkattu kyläasiamies on aloittanut työnsä”. Näin alkoi juttu, joka kirjoitettiin minusta lehtijuttuun, kun aloitin työt kyläasiamiehenä.

Siitä on, kuulkaa, jo kohta 10 vuotta, kun astuin näihin kyläasiamiehen suuriin saappaisiin. Jonkin verran ne saappaat tuppaa hölskymään vieläkin. Lappilaiset Kylät ry on kylä- ja asukasyhdistysten kattojärjestö ja yksi maamme 19:stä maakunnallisesta kyläyhdistyksestä. Haluamme olla osaltaan mukana kehittämässä määrätietoista kylätoimintaa järjestämällä koulutusta, antamalla neuvontaa ja kehittämällä järjestöyhteistyötä.

Viimeiset kaksi vuotta olemme yhdessä Suomen Kylät ry:n ja muiden maakunnallisten kyläyhdistysten kanssa tehneet kylätoiminnan laatutyötä, jonka tuloksena syntyi maakuntiin laatutyön käsikirja ja kylätoiminnan yhtenäinen ilme logoineen. Puhuttaessa maakunnallisesta kylätoiminnasta, emme puhu vain meidän yhdistyksemme toiminnasta, vaan koko maakuntaa kattavasta kylätoiminnasta, kyläyhdistyksineen ja toimijoineen. Toimivia kyläyhdistyksiä ja kylätoimikuntia Lapissa on vajaa 300.  Kylätoiminnan vaikuttavuutta on vaikea määritellä, koska toimijat ja tekijät ei pidä tekemisistään kirjaa, he tekevät sitä täydestä sydämestä, oman kylänsä puolesta.

Nyt olisi kuitenkin korkea aika nostaa kissan häntä. Maa- ja metsätalousministeriön vaikuttavuuden mittareina on mm. kylätoiminnan talkootyön -ja kyläyhdistysten jäsenmäärät. Lappilaiset Kylät ry kerää tietoja kyläyhdistyksiltä 16.2. mennessä.

Toinen kylätoiminnan näkyvyyttä herättävä asia on valtakunnallinen Avoimet Kylät -päivä 13.6.2020. Siihen on kylien osalta ilmoittautuminen avattu. Laittakaahan siis päivä jo kalenteriin ja lähtekäämme kesälauantaina vierailemaan kylille; tutustumaan kylien toimintaan ja maalla asumiseen. Tapahtumaan osallistuvat kylät löytyvät myöhemmin kartalta osoitteesta: www.avoimetkylat.fi

Kevättä odotellessa

Pirjo Riskilä

Lapin kyläasiamies

Lappilaiset Kylät ry