Elämän parhaita hetkiä

Silloin kun kaikki on kohillaan. Just oikein, just tässä. Kuva: Riitta Kemppainen-Koivisto.

Makiat kiksit, onnistumisen tunteet, eetos, aatos ja paatos. Helponsorttinen asioitten rullaaminen ja jonkin erityisen ilmaantuminen kesken työn tekoa on arvostettua. Se on flow, virta, wu wei ja ties mitä.

Sellainen tunne saattaa yllättää kesken ongelmanratkaisun, pelin tiimellyksen, hyvän tekemisen keskellä. Siinä ei tunnu raskas tehokkuuteen pyrkivä vääntäminen, itkusilmin etenevä pakkotyö eikä toisella raiteella viilettämisen tunne. Silloin ollaan keskellä elon ydintä ja arvokkainta olemusta: Että tässä on nyt kaikki.

Baletti on pyrähtänyt mallikkaasti piruetiksi, siveltimen veto on osunut kohilleen, tekstin tynkä on syntynyt tuosta vain, ilman paineita.

Tällaisesta levollisen ja armollisen työnteon tekemisen teoriasta kertoo Jussi Vuorisen Flow-tilaa taustoittava kirja. Sopii lomalaisen luettavaksi, siinä just ennen nuotiomakkaranpaistoon lähtöä, ja evästelyretken jälkeen, hymyssä suin tulkittavaksi.

Vuorinen, Jussi. 2020. Flow-tila työnteon viisain vaihde. Fitra Oy.

 

 

Riitta Kemppainen-Koivisto