Haaveena oma koti

Kaija Savolainen Omakotiliitosta toivoo nuorille perheille kohtuuhintaisia tontteja ja koteja, jotta omaan kotiin pääsisi nykyistä helpommin käsiksi. Kuva: Mikko Kauppinen

Omakotiasuminen on suomalaisten selkeästi halutuin asumismuoto. Etenkin nuoret aikuiset ja lapsiperheet kaipaavat omakotitaloon. Haasteena on löytää sopivan hintainen ja kokoinen asunto.

Pientaloasukkaat viihtyvät parhaiten

Omakotiliiton teettämässä tutkimuksessa selvitettiin 18–75-vuotiaiden asumistoiveita ja -tyytyväisyyttä. Kyselyyn vastasi 1556 henkilöä eri puolilta Suomea. Vertailtaessa omakotitalossa, pari-, rivi- tai ketjutalossa tai kerrostalossa asuvien asumistyytyväisyyttä löytyivät tyytyväisimmät asukkaat omakotitaloista. Kaikkein tyytyväisimpiä ovat maalla asuvat asumismuodosta riippumatta: heistä 68 % asuu täysin toiveidensa mukaisesti.

Tyytymättömyyttä tämän hetkiseen asumiseen aiheuttavat ennen kaikkea tarpeisiin nähden liian pieni asunto, liian suuret asumiskustannukset, kaipaus omaan pihaan ja halu asua lähempänä luontoa. Etenkin nuoret aikuiset kaipaavat nykyistä suurempaan asuntoon.

Moni alle 34-vuotias suunnitteleekin muuttoa lähivuosien aikana. Vähiten muuttohaluja on omakotiasujilla, joista 68 % ei näe muuttavansa seuraavan 10 vuoden sisällä.

Järkihinta ratkaisee

Omaankotiin haluavat etenkin lapsiperheet. Ihanteellinen koko on 50-99 neliötä oleva asunto, kolmannes kaipaa tätä suurempaa. Uusi koti saisi maksaa alle 200 000 euroa, viidesosa on valmis tätä kalliimpaan.

Ihannetontin koko olisi 1001–2000 m² tai hieman pienempi. Lähes puolet toivoo omistustonttia, jolla saisi maksaa alle 50 € neliöltä. Tällöin 1000 m² kokoisen tontin hinnaksi muodostuu alle 50 000 €.

Moni pitää asuntojen hintoja liian korkeina, eikä unelmaan tahdo päästä kiinni. Myös asunnon rahoitus on usealle tavoittamattomissa eikä tarjontakaan ole riittävää, niiden kunnosta puhumattakaan.

Kohti kohtuuhintaista kaavoitusta

Omakotiliiton toiminnanjohtaja Kaija Savolainen tuntee asumistoiveet ja on huolissaan nuorten mahdollisuuksista hyvään asumiseen.

– Nuoret perheet haaveilevat yhä pientaloasumisesta ja omasta pihasta, lähiluonnosta. Ongelmana on kuitenkin asuntojen ja tonttien kalleus. On koko yhteiskunnan etu, että perheet voisivat asua haluamallansa tavalla omakotitalossa ja elämänsä varrella myös muissa asumismuodoissa.

Omakotiliitto kannustaa kuntia kaavoittamaan kohtuuhintaisia pientalotontteja.

– Kuntien tulee ensinnäkin kaavoittaa pientalotontteja ja toiseksi hinnoitella tontit järkevästi. Kunnan perimmäinen toiminta ei voi olla rahastusta tontilla ja infralla, sillä kun kunta on houkutteleva, tuo perhe myös verotuloja ja elinvoimaa kuntaan, vaatii toiminnanjohtaja Savolainen.

– Kannustamme myös pientalovalmistajia tarjoamaan enemmän kohtuuneliöisiä, 50–99 neliön, koteja perheiden tarpeisiin, Savolainen jatkaa.

 

Riitta Kemppainen-Koivisto