Kympin tyttö

Kuva: Iitu Määttä

Kymppiluokka on perusopetuksen lisäopetusta, joka kestää yhden lukuvuoden. Opinnoissa voi korottaa numeroita, tai hakea uusia kokemuksia. Kymppiluokalla opiskellaan samoja aineita kuin peruskoulussa ja siihen voi hakeutua varsinaisen yhteishaun jälkeen keväällä.

Kesäloman lopussa kymppiluokan opettaja Ilkka Karsikas lähetti minulle viestiä, kuten kaikille muillekin hakijoille. Tekstiviestissä kysyttiin omaa sen hetkistä tilannetta ja että haluaako enää kympille. Ilkka oli siinä vaiheessa oman tilanteeni pelastaja, koska en halunnutkaan mennä siihen paikkaan, johon olin hakenut yhteishaussa. Joten kerroin tilanteeni ja pääsin sisään.

Kymppiluokan aikana on kaksi työharjoittelujaksoa. Ensimmäinen kestää suunnilleen kahdeksan viikkoa ja toinen kaksi viikkoa. Ensimmäisen työharjoittelujakson voi suorittaa lukiossa, ammattikoulussa tai työpaikalla.

Itse suoritin ensimmäisen työharjoittelujakson kahden muun kymppiluokkalaisen kanssa lukiossa. Saimme hieman vaikuttaa siihen mitä kursseja menimme suorittamaan. Ilkka välillä tuli lukiolle juttelemaan ja opiskelemaan meidän kanssa.

Itse koin lukion hankalaksi. Tunneilla mentiin nopeaa tahtia eteenpäin ja ryhmätöitä oli paljon. Itse en pidä ryhmätöistä paljoakaan, koska en ole kovin sosiaalinen ihminen ja jouduin lukion aikana taistelemaan omien ajatusteni kanssa. Kaikki sinänsä meni hyvin, mutta yhdellä kurssilla istuin kaltaiseni ihmisen vieressä. Se oli painajaista, koska jouduin tekemään paritehtäviä hänen kanssaan. En suorittanut kursseja loppuun, koska minulla oli jonkin verran poissaoloja. Siksi en tehnyt kokeita kursseista, jolloin kurssit olisi hyväksytty ja hyväksi luettu jossain muualla tulevaisuudessa.

Toisen työharjoittelujakson suoritin työpaikalla kirjoittamalla juttuja ja ottamalla kuvia Lappilainen lehteen. Itse kirjoitan ja otan kuvia muutenkin huvikseni päivittäin, joten sitä kaksi viikkoa työkseen tekeminen oli tuttua ja mukavaa. Kahden viikon aikana opin, miten laitetaan juttuja digilehteen ja minkälaista toimittajan työ on.

Itse olen hyötynyt kymppiluokasta paljonkin. Olen saanut paljon erilaisia kokemuksia, jotka ovat jääneet hyvinä asioina mieleen.

Iitu Määttä