Ounasjoki virtaa

Joutsenten saapuminen sulaan Ounasjokeen on varma kevään merkki. Solja Upolan akvarelleja löytyy Veden vuosi -teoksesta useita. Kuva: Solja Upola

Liki kahdenkymmenen vuoden ajan kuvat Ounasjoen veden maisemasta on tallennettu kuvakirjaksi, jossa yhdistyvät akvarellimaiset keveät vedot ja kameran objektiiviin taltioidut näkymät. Veden vuosi on kirjaimellisesti kaikki vuodenajat huomioiva teos, jossa vesi virtaa vuoroin kesäisen vuolaana, väliin syksyn kohmeisena, taittuu valoon jäisenä talven sinistä vasten ja riehaantuu värikimaraan kevään tullen.

Kuvia ja kuvitusta napakoivat lyhyet tekstit tunnelmasta, jonka näkymät ovat tekijälle tuottaneet. Teos sopii hyvin myös matkailijan matkaan, sillä käännösten kielivalikoima on runsas. Juhlavassa kirjassa veden lisäksi näkyy kiveen piirtynyttä jäkälää, alkukesän moni-ilmeistä kevätkesän vihreää ja valkean talven täyttämiä kuuranoksia.

Upola, Solja. 2020. Veden vuosi – Pohjoisia valokuvia ja akvarellimaalauksia Napapiirin tuntumasta Suomen Lapissa.

 

 

Riitta Kemppainen-Koivisto