Pilkkijän paras aika on juuri nyt!

Kun ei kalasaalista päästä joukolla Torniossa noukkimaan, kannattaa hyviä palkintoja kuitenkin jahdata ja ostaa Tornion suurpilkkien arpa! Kuva: Jaakko Heikkilä.

Monelta himopilkkijältä jää suosittu pilkkitapahtuma tänä keväänä väliin.

Lapin järvillä ja joilla on kuitenkin vielä tarpeeksi kestoa, jotta pilkkimisen rauhasta ja ilosta pääsee nauttimaan. Massatapahtumien sijaan voi kokoontua pienemmällä väellä jokivarteen ja pitkin Lapin järviä narraushommiin.

Pilkille kannattaa tälläytyä sellaisessa seurassa, jossa sukkien kastuminen otetaan huumorilla. Riitaa ei myöskään kaveruksille saa tulla, vaikka suurin kala jäisi saamatta. Pääasia yhteisille kevättalven viettopäiville on yhdessä vietetty aika.

Riittävästi lämmintä ylle ja alle

Oleellista on, että ehtii olla mahdollisimman pitkään pilkillä ja että on riittävästi lämpöä ja termospullossa piisaa lämmittävää juotavaa. Retkelle voi ottaa muukaan myös muuta viihdykettä, vaikka kesältä tuttuja pihapelejä voi harrastaa myös jäällä.

Tornion kuuluisista kevään suurpilkeistä neuvotaan ottamaan mukaan korvatulpat, jotka tulee laittaa korviin jo kotosalla. Ettei vaan kukaan lähipiiristä eksy toivottelemaan hyvää onnea, sillä sen epäillään aiheuttavaan päinvastoin huonoa tuuria. Eihän sitä sellaista!

Kun on hyvän paikan löytänyt ja asettunut aloilleen, täytyy kaivaa esiin kaira ja porata tarpeeksi iso avanto, jotta se huippufisu ja suursaalis nousee kätevämmin avannon reunalle. Avanto ei saa kuitenkaan olla niin valtava, että pilkkijä itse siihen hulahtaisi.

Säännöt kaiken A ja O

Pilkkimisessä jos edetään pieneen kisailuun asti, saa kullakin olla käytössään kerrallaan vain yksi onki, jossa on yksi koukku. Tasapainopilkki saa olla, ei kuitenkaan useampihaaraisia koukkuja. Lisäpainoja saa olla, mutta vain koukun yläpuolella. Syöttinä saa olla toukkia ja matoja, kunhan ovat koukussa kiinni. Kisailualueella tulee astuman jalan, mutta voidaan sopia myös käytännöstä, jossa on lupa kulkea suksien tai kelkan varassa.

Moni rajaa oman kala-alueensa ja ottipaikkansa tarkoin, ja suotavaa on, että silloin ei toisen himopaikoille erehdytä. Eli suo pilkkirauha toisillekin.

Torniossa palkinnot odottavat

Torniossa peruttujen pilkkikisojen palkinnot odottavat onnekkaita. Arpalippuja myydään ja  palkintoina on mm. viisi autoa, mönkijä, sähköllä varustettu läskipyörä, pari maastopyörää, televisioita, akkuporakoneita, jääkairoja, savustin, bluetuuthkaiuttimia. Ja paljon muuta kaasugrillistä maastokameroihin. Jos ei tänä keväänä kalasaaliin, niin palkintojen toivossa kannattaa tukea pilkkikisan järjestelijöitä, jotta ensi keväänä tapahtuma voisi jälleen toteutua.

Riitta Kemppainen-Koivisto