Lapin Kullan ”isästä” elokuva

Panimomestari Leo Andelin kuvauksissa Lapin Kullan vanhalla tehdasalueella Torniossa. Kuva: Timo Haanpää.

Lapin Kulta-oluen kehittäjänä tunnettu Leo Andelin (83) saa elämäntarinansa puolentunnin mittaiseen dokumenttielokuvaan. Panimomestarin ohjaa kesän loppuun mennessä Torniossa asuva elokuvaohjaaja Antti Haase.

Andelinin vuonna 1963 kehittämä Suomen kansainvälisesti tunnetuin elintarvike, Lapin Kulta-olut, toimii tarinan juonena. Elokuva kertoo, miten syrjäisen Tornion työläisperheen Leo-pojasta kasvaa oluen herrasmies, joka intohimoisesti varjelee pohjoisen maaperästä syntynyttä ”olutkukkaa”.

Olutjätti Heineken lakkautti Lapin perinteikkään panimon vuonna 2010, mutta apuun saatiin torniolainen paluumuuttaja Kaj Kostiander ja joukkorahoituksen voimin alkuperäinen oluthiiva saatiin taas toimimaan. Ja kuten oikeassa sadussa, lopussa seisoo kultainen kiitos.

Lappilainen