Lunasta kalastonhoitomaksu 2020

Siikaa pellille. Tätä ennen on kuitenkin hoidettava valtion kalastonhoitomaksu. Kuva: Riitta Kemppainen-Koivisto.

Metsähallituksen kalastonhoitomaksu sopii vaikka keväiseksi lahjaksi niin kesälomaa kuin kalastuskelejä odottavalle. Maksun suorittaminen oikeuttaa kalastamaan tuhansissa kalapaikoissa ympäri Suomen. Kalastonhoitomaksua lunastetaan vuosittain lähes yhdeksän miljoonan euron edestä. Maksuista kertyvät rahat menevät hyvään tarkoitukseen eli kalavesien, kalaston ja muun muassa nuorten kalastusharrastuksen hyväksi. Kortin haltija saa oikeuden kalastaa, uistella ja perhokalastaa järvillä, joissa ja meren äärellä.

Vapaa-ajan kalastus tuo paljon iloa

Suomessa noin Luken vuoden 2016 tilaston mukaan 1,5 miljoonaa ihmistä, jotka ilmoittavat kalastavansa vuosittain. Monella on mielissä ruokapöytään saatava kala. Mutta pääasia on, kun pääsee narraamaan!

Maa- ja metsätalousministeriön julkaisemassa vapaa-ajan kalatalouden kehittämisstrategiassa tuodaan esiin kalastuksen merkitys hyvinvoinnin ja terveyden edistäjänä. Vapaa-ajan kalastus on tärkeä virkistyksen, ilon ja elämysten näkökulmasta.

Kestävää kalastusta

Vuosittain kalastonhoitomaksuista kertyy kalojen ja kalavesien hyväksi yhteensä noin 9 miljoonaa euroa. Kalastonhoitomaksuista kertyvillä varoilla edistetään kalastuksen kestävyyttä, rahoitetaan neuvontapalveluja ja kalastuksenvalvontaa, opastetaan nuoria vastuullisiksi kalastajiksi, parannetaan kalojen elinympäristöjä sekä tehdään paljon muutakin kalavesien kannalta ensiarvoisen tärkeää.

Kalastuslain (79 §) mukaan jokaisen 18–64-vuotiaan, joka kalastaa muuten kuin onkimalla, pilkkimällä tai litkaamalla silakkaa, on suoritettava kalastonhoitomaksu. Jos haluaa kalastaa usealla vavalla tai vaikkapa pyydyksellä, tarvitaan lisäksi vesialueen omistajan lupa.

Kalastonhoitomaksu koko kalenterivuodelle on 45 euroa, seitsemälle vuorokaudelle 15 euroa ja yhdelle vuorokaudelle kuusi euroa. Kalastonhoitomaksun voi ostaa Metsähallituksen Eräluvat.fi-verkkokaupasta, palvelunumerosta 020 69 2424 tai Metsähallituksen luontokeskuksista sekä R-kioskeilta.

 

Riitta Kemppainen-Koivisto