Mikäs se siellä pilkistää?

Suomalaiset ovat koukuttuneet käsitöiden tekoon. Tässä mallia Taito Varsinais-Suoimen lanseeraamasta Koro-Nallesta. Kuva: Taito Varsinais-Suomi.

Siellä täällä kotien ikkunoilla ja pihapiirissä sateelta suojassa on havaittu pitkin kevättä aikamoinen joukko outoja otuksia. Omin käsin tehdyt, lapsena rakkaaksi leikityt, tulijaisina ja lahjoina saadut nallet ovat ilostuttaneet ohikulkijoita jo monen viikon ajan. Nallet katselevat kohti tulevaa, uutta aikaa, ystävyyttä.

Nallekarhujen lisäksi kaappien uumenista on osattu kaivaa esiin villalankoja ja on löydetty ilta- ja päiväpuhteeksi kätten töiden jalot taidot. Taitaapa moni sukankutoja ensimmäistä kertaa tapaillut kantapään kavennusta ja yltänyt tavoittelemaan koristeellisten sukkakuvioiden taiteilua.

Käsitöiden teko on arvossaan

Käsityön suosio on noussut viime päivinä entisestään. Netti on ohjeita pullollaan, naisten lehdet menevät kaupaksi ja alueelliset taitoyhdistykset ovat vauhdilla kehittäneet uusi ohjeita, vinkkejä ja tekemispaketteja käsityöhön hurahtaneille, kun perinteinen kurssitoiminta on tauolla.

Valmista itse KoroNalle

Halattavat nallet ovat Varsinais-Suomen taitoliiton luovuuden osoitus, joka sitten päätyi eri puolille Suomea ilostuttamaan ihmisiä. Tästä on kysymys KoroNalle-tempauksessa:

– Ei tehdä tästä vakavaa eikä jyrkän oikeaoppista vaan tehdään se näin: Etsi nalle tai muu vastaava unilelu, uusi tai vanha ja ryhdy pistelemään ja paikkailemaan mielesi mukaan. Voit kursia kasaan ajatuksiasi ja tunnelmiasi samalla kun saat käsillesi mieleistä tehtävää, sanoo Taito Varsinais-Suomen toiminnanjohtaja Tiina Aalto.

KoroNalle moikkaa kaikkia

KoroNalle tempaus sopii tehtäväksi yhdessä kodeissa, se voi olla myös kotikoulua viettävien lasten käsityöprojekti. Toiveissa on, että mukaan lähtee niin aloittelijoita kuin pitkän linjan taitajia, kaikkien pistot ja nallet ovat arvokkaita. Ehkä tässä on sysäys kunnostaa ikivanha risa nalle tai tehdä lapsen kanssa yhdessä oma KoroNalle.

Voit raportoida projektiasi someen tunnisteilla #koronalle ja @taitovarsinaissuomi. Yhdistys ja Taitoliitto lupaavat jakaa tuotoksia sometileillään ja alustavia suunnitelmia jopa KoroNallejen-näyttelystä epidemian taituttua on jo tehty.

Koko maassa toimivan Taitojärjestön verkostoon kuuluu 17 taitoyhdistystä. Niillä on noin sata kiinteää toimipaikkaa. Lapissa toimii Rovaniemellä Taito Lappi.