Lapin pelastustoiminta bloggaa

Kemijärven maisemissa voidaan olla huojentuneita kevättulvien osalta. Lapin pelastusjohtaja Markus Aarto neuvoo blogissa Lapin muita kuntia valmiudesta ennakoida tulevia kriisejä. Kuva: Lapin materiaalipankki/Eeva Mäkinen.

Suurtulvat keskusteluttavat näinä viikkoina eri puolilla Lappia. Valmiutta on nostettu etenkin Ivalossa, Kittilässä ja Rovaniemellä Saarenkylän alueella.

Lapin pelastuslaitos pitää yllä blogia omilla nettisivuillaan. Tuorein postaus koskee ihmisten omaa vastuuta tulvien suojelussa. Kirjoittaja Markus Aarto on Lapin pelastusjohtaja. Hänen tekstinsä toimii tiedotteen tavoin. Kehotus tulee napakasti, ja siinä painotetaan jokaisen tulva-alueen lähellä olevan kiinteistönomistajan vastuuta omien nurkkien kuivana pitämisestä. Vaikka valtion virallinen pelastustaho tekee voitavansa, on yksittäisten ihmisten toiminta keskeistä, kyse on kuitenkin asukkaitten omasta turvallisuudesta ja omaisuudesta.

Uhka väijyy joen pientareella joka vuosi, ja muitakin uhkia on kolkuttelemassa asukkaita eri puolilla Lappia. Jos ei varaudu, voi Aarton mukaan asian tulla hoitamaan itse Siperia.

Blogista löytyy selkeä perusohje tulvasuojauksen tekoon ja neuvotaan katsomaan ohjevideoista lisää tai soittamaan pelastusviranomaiselle. Aarto toivoo, että ihmiset satsaisivat muutaman sadan euron investointiin, jolla voi välttää kymmenien tuhansien eurojen omaisuusvahingot.

Kriisitietoisuutta koetellaan, kun kyse on riittävistä suojavarusteista. Pelastustoimijat ovat huolissaan toimintavalmiuden ylläpitämisestä, kun normaaliolot syystä tai toisesta muuttuvat. Kun tilanne on ohi, on aika palautua arvioimaan, mikä toimi ja mikä ei ja mitä käytäntöjä tulisi muuttaa.

Aarto tuo esiin, että parhaimmillaan kriisit kehittävät ihmisten ja organisaatioiden varautumista ja valmiutta ja vaikuttavat moniin käytänteisiin. Esimerkiksi hän ottaa uusien paloasemakiinteistöjen suunnitteluun sellaisiksi, että altistumismahdollisuuden vähenevät ja rakennusmääräyksissä olisi huomioitu tulva-alueet.

Arjen turvaa Lapin näkövinkkelistä täältä:

http://www.lapinpelastuslaitos.fi/ajankohtaista/vaikka-resurssit-ovat-niukat-paljon-kyetaan-tekemaan-tulvavahinkojen-minimoimiseksi-blogikirjoitus