Köyhyys helpottuu, kun osataan tehdä yhteistyötä

Köyhyys tuntuu arjessa. Köyhyyden poistamiseen on meneillään lukuisia kehittämishankkeita, joiden vaikutus kyseenalaistetaan Diakin julkaisussa. Yhteistyön lisääminen toimijoiden välillä on tarpeen. Kuva: Lapin materiaalipankki/Marko Junttila.

Viiden vuoden kokemukset Itä- ja Pohjois-Suomessa kertovat, että työ köyhyyden poistamiseksi vaatii enemmän yhteistyötä muiden toimijoiden kanssa. Jos ei selkeää yhteistä tavoitetta ole, eivät toisistaan irrallaan olevat toimet kykene eriarvoisuutta poistamaan.

– Huono-osaisuuden vähentäminen ja hyvinvoinnin vahvistaminen edellyttävät toimijoiden ”yhteen hiileen puhaltamista” maakunnan tasolla ja esimerkiksi hankekehittämisen tulosten hyödyntämistä maakunnan suunnittelupöydissä, sanoo Diakin asiantuntija Sakari Kainulainen.

Niukka elämä arjessa

Sellaista on huono-osaisuus.

Erilliset, monen eri tahon organisoimat hankeorganisaatiot tuottavat hankkeita vuosi toisensa jälkeen, rutinoituvat ja hankeraha pyörittää koneistoa. Toimijat eivät ole tarpeeksi selvillä, mitä muiden tahojen kehittäjät tekevät. Yhteistyötä peräänkuulutetaan Diakonia-ammattikorkeakoulun uutuusjulkaisussa, jota myös Kainulainen on ollut kirjoittamassa.

Onnistuessaan hyvät kehittäjät saavat koottua huono-osaiseksi itsensä kokevien ihmisten tuntemukset ja osaavat kehittää heidän kanssaan uusia tapoja toimia niin, että apua arkeen saadaan ja niukkuudessa eläminen ja tunne eriarvoisuudesta vähenee. Kainulainen toivoo, että jatkossa tämä tulisi paremmin esiin yhteisenä tavoitteena ennen kuin hankerahoja jaetaan.

Julkaisuun on koottu vinkkejä niin alueiden päättäjille, suunnittelijoille kuin hankkeita suunnitteleville tahoille. Julkaisun on tuottanut Sosiaalisen osallisuuden edistämisen koordinaatiohanke Sokra ja siihen pääsee tutustumaan os.

http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-493-352-0