Arktinen puutarha esittäytyy

Betonimurikka on jäänyt jäljelle alueella olleista sahoista. Kuva: Monica Tennberg.

Vielä muutama päivä sitten Arktikumin ranta näyttäytyi kohteena, jossa vierailtiin aamuvarhaisesta. Syynä on muuttuva maisema, jota pystyy seuraamaan päivä päivältä näköalan muuttuessa ja veden noustessa pientareille.

Tuolla alueella on monta maamerkkiä, betonista, kivistä, puunrungoista tehtyjä. Uudempia ja vanhempia. Yksi vanhimmista on betonirakennelma, jonka viereen pääsi kävellen ja pyöräillen vielä viikko sitten. Nyt tuo ilmestys on venematkan päässä.

Uutta näkökulmaa alueeseen tuo avautuva Arktisen puutarhan tarina -näyttely. Siinä tarkastellaan Arktikumin ulkoalueen kehitystä 1900-luvun alusta tähän päivään. Puutarha avautuu näyttelyn nähtyään uusin silmin.

Sahan alue

Moni rovaniemeläinen tietää Arktikumin edessä olevalla saarella sijaitsevan betonirakennelman, mutta harvempi tietää, miksi se on siellä.

– Betonimurikka kertoo 1900-luvun alusta, jolloin Rovaniemelle perustettiin sahoja. Se on jäänyt jäljelle niin sanotusta Vikmanin sahasta, sanoo tutkimusprofessori Monica Tennberg Arktisesta keskuksesta.

Näyttely perustuu Tennbergin tuoreeseen kirjaan Arktinen heterotopia: Neljä tarinaa Rovaniemeltä, jonka kantta kuvittaa tuttu betonimurikka. Kirjassa Tennberg tutkii urbaania arktisuutta kaupungin muistin, luonnon, liikkumisen ja kansainvälisyyden näkökulmista. Yhdessä luvussa paneudutaan tarkemmin Sahanperän alueeseen ja toisessa luvussa puiston tarinaan.

Puutarha, ei mikään ulkoalue

– Kutsun mielelläni Arktikumin ulkoaluetta puiston sijaan puutarhaksi. Se on paikallisten tuntema helmi, jonne ulkopaikkakuntalaiset eivät helposti löydä.

Tennbergin mukaan puutarhat ovat paikkoja, joissa yhdistyy fyysinen työ, teknologia, kasvitieteellinen asiantuntemus sekä kauneutta koskevat ihanteet ja perinteet. Niissä tavoitellaan erityisesti luonnon täydellisyyttä.

– Millainen on täydellinen arktinen puutarha? Mistä merkityksistä, materiaaleista ja taidoista se rakentuu, ja kuinka se muuntuu vuosien kuluessa?

Nämä kysymykset sopivat hyvin esitettäväksi Arktisesta puutarhasta, joka valittiin sadan mieluisimman puiston joukkoon Suomessa vuonna 2017.

Arktisen puutarhan tarina -näyttely on esillä Arktikumin tiedekeskuksessa 27.9. asti.

Kirjan voi ladata luettavaksi ilmaiseksi osoitteessa:

http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-337-203-0