Maalle muuttaminen kiinnostaa suomalaisia

Maalle muuttaminen kiinnostaa, etenkin uusmaalaisia. Löytyisikö Lapista toivepaikkaa, jossa voisi tehdä etätöitä? Kuva: Riitta Kemppainen-Koivisto.

Suomalaisista jopa 70 prosenttia on kiinnostunut maalle muuttamisesta eikä asuinpaikan tarvitse sijaita lähellä isoja kaupunkeja.

Rauhallisuus, luonnonläheisyys ja turvallisuus olivat selvästi yleisimmät asiat, jota ihmiset kaipaavat asuinpaikalta. Ylivoimaisesti suosituin asumisen muoto oli omakotitalo, jonka lähellä tulisi olla ruokakauppa enintään 5 kilometrin etäisyydellä kodista. Kirjasto ja peruskoulu lähellä on plussaa, vaikka kirjastossa ei juuri käytäisikään. Lähelle ei kaivata lukiota, ravintolaa, kulttuuripalveluita, vaatekauppoja tai kampaamopalveluita.

Etätyö maaseudun mahdollisuus

Suurin este maalle muuttamiselle liittyy työhön, pitkiin etäisyyksiin, asunnon löytämiseen ja palveluiden puutteeseen. 69 prosenttia vastaajista oli kokeillut etätyötä ja puolet heistä voisi työskennellä pysyvästi etänä. Tämä voisi lisätä maalle muuttoa, kun tarjolla olisi vielä sopivia asuntoja.

Tiedot selviävät kyselystä, joka tehtiin ASV Arctic Smart Village oy:n tilauksesta Metropolia Ammattikorkeakoululta. Tutkimukseen osallistui 384 vastaajaa, suurin osa Uudeltamaalta.