Lapin kylät täynnä aktiivisia toimijoita

Ranualla sijaitsevassa Petäjäjärven kylässä riittää monen ikäistä aktiivia talkoisiin. Kuva: Kalle Kemppainen

Tule kylään!

Sellainen tuntuu olevan lukuisten Lapin kylien viesti. Kevään ajan digiloikkaan ampaisseet kyläaktiivit ovat jatkaneet omien kyliensä asukkaiden ja tarinoiden esille tuomista, nyt tapahtumien sijaan levittäen digiajan keinoin tarinoita kaikkien luettavaksi ja nähtäväksi. Kun pitkäaikainen valtakunnallinen kesäkuun Avoimet Kylät -päivä tapahtumakimara jäi väliin, pompsahti tapahtuma eetteriin etänä.

Tarina Niesistä, aarteen etsintää Orajärvellä

Verkon kautta viestivät kylät ovat julkaisseet esimerkiksi videon ulkoilureiteistä ja retkeilykohteista, kylävideon, kuvagallerian vanhoista kuvista, tarinoita tai livekuvia. Lapista kyliä on mukana 32. Kun jokainen kylä saa itse tuottaa ja päättää sisällön, vahvistuu digiosaaminen ja yhteinen näkyvyys monin eri tavoin. Mahdollisuus on myös tavoittaa niitä, jotka eivät moisesta kylästä ole kuulleetkaan eikä ole hajuakaan, missä sellainen sijaitsee. Saati sitten, millaista väkeä siellä asuu ja miltä siellä näyttää.

Lapissa on julkaistu mm. tarina Niesistä ja Aarteen etsintää Orajärvellä.

Kylien ulkoilu- ja liikuntapaikat esiin

Monissa kylissä on hienoja, helppokulkuisia lähiliikuntapaikkoja, joita käytetään ympäri vuoden. Tänä vuonna näitä on esitelty verkossa, jotta ihmiset löytäisivät paremmin kylien ulkoilumahdollisuuksien pariin.

https://avoimetkylat.fi/ -sivustolta löytyy Suomen kartta, josta pääsee linkkien avulla tutustumaan kylien tuottamaan sisältöön.

– Tämä on kyllä hieno mahdollisuus kylille näyttää osaamistaan ja nostaa esille upeita retkikohteita ja kylien toimintaa maakunnassamme, toteaa Lapin kyläasiamies Pirjo Riskilä.

Kesä tuo lähimatkailuun ryntäyksen

Näin uskotaan pitkin Lappia. Uusi tuotettu kylien sisältö toimii mainiosti kylien markkinointimateriaalina koko kesän ajan, sillä monet suuntaavat uusille paikkakunnille sen mukaan, mitä tietoa eri paikoista voivat haalia käyttöönsä. Toivottavasti uusi verkkomateriaali ohjaa ihmisiä vierailemaan kylien upeissa kohteissa omatoimisesti kesän aikana!

Kun kylä julkaisee materiaalin omalle sivulleen tai kanavalleen, vaikka Facebookissa, löytää satunnainen matkailija kohteet helposti. Lisäksi päivän materiaalia ilmestyy kylän Youtube-kanavalle ja Instagramiin.

Tarinoiden, yritysten, tekijöiden Lappi

Lapin maaseutua tuo esiin Lapin Keino -lehti, joka ilmestyi parahiksi kesän kynnyksellä.

Monen kylän saavutuksista koottu lukupaketti avaa silmät näkemään, mihin kaikkeen omalla toiminnalla pääsee: luontopolkujen lisäksi on rakennettu lapsille leikkikenttää, ehostettu jokien piennarta ja entistetty rantapenkkaa, raikastettu kylän ilmettä. Ennen kaikkea on pidetty yhtä, vahvistettu vanhaa ja lähdetty uudistuksiin mukaan. On saatu valokuituyhteydet pitkin kylän raittia asuville ja autettu uutta yrittäjyyttä alkuun. Ruokaa osataan tuottaa kansainvälisille markkinoille, Lapin marjojen lisäksi vaikka luomunokkosta, makoisaa paikallista jäätelöä, annetaan hoivaa hevosille ja koirille ja paljon muuta.

Ihan tässä lähellä tapahtuu niin paljon, niin hyvää, niin houkuttavan mielenkiintoista. Soisi muuttoliikkeen tähän suuntaan vilkastuvan, jotta saisimme lisää väkeä ihanille perukoillemme. Tuoksuttelemaan tätä Lapin hehkeää ilmaa, nauttimaan tukevasta maamme kamarasta, jota piisaa tallata tunturin laelle asti ja pitkin jokivarsia.

Lue Lapin Keinon tarinoita sähköisesti osoitteessa: https://issuu.com/lapipnkeino/docs/lapinkeino-lehti-2020

 

 

Riitta Kemppainen-Koivisto