Muuttuva talvi Arktikumissa 30.9. asti

Golden Eagle (Aquila chrysaetos) Kuusamo. Kuva: Markus Varessuo. February 2019.

Arktikumin tiedekeskuksen hyisessä kesänäyttelyssä esillä olevat valokuvat ovat Suomen tunnetuimpien luontokuvaajien ottamia. Näyttely tuo esiin, miten pohjoisen eläimet selviytyvät lumen, jään ja pakkasen keskellä ja mitä tapahtuu, kun talvet lyhenevät ja lämpenevät ilmaston muuttuessa.

Kun lumiaika lyhenee, valkoinen eläin loistaa lamppuna petojen silmiin. Talvivarastot jäätyvät ja peittyvät, kun vesi- ja lumisateet vuorottelevat tihenevään tahtiin. Näin kuvaillaan näyttelyä, jonka lintukuvista vastaa Markus Varesvuo, maisemakuvista Jarmo Manninen ja eläinkuvista Ville Heikkinen. Näyttelyn tekstit on kirjoittanut filosofian lisensiaatti, biologi Pertti Koskimies. Näyttelyyn liittyvä tietokirja Katoava talvi ilmestyy syksyllä Otavan kustantamana.

Miksi talvesta kertova näyttely on esillä kesällä?

– Ajattelimme, että pohjoinen talvi voisi kiinnostaa erityisesti ulkomailta saapuvia kesäturisteja. Nyt tilanne vierailijoiden suhteen näyttäisi olevan hyvin erilainen, kuin mitä näyttelyn ajankohtaa suunnitellessa arvioimme, kertoo näyttelymuotoilija Anna Hyvönen.

Lappilainen