Nuoret hyvin tavoitettavissa kesällä

Kuva: Jouni Alaraatikka.

Kittilässä, kuten lähes kaikissa Suomen kunnissa, tehtiin pitkin kevättä nuorisotyötä etänä. Kunnan nuorisotyön yksi perusteista on aina ollut tuottaa laadukasta ja ennen kaikkea välittävää nuorisotyötä. Kun kouluja, kirjastoja, nuorisotiloja ja muita julkisia palveluja suljettiin avoimelta käytöltä, myös Kittilän kunnan nuorisotyöntekijät ottivat asiakseen tehdä työnsä siirtymällä verkkoon.

– Meillä oli käytössä WA-ryhmät, Discord -serveri, Instagram ja lähes kaikki digitaaliset alustat, missä nuoret ovat ja näiden käyttö jatkuu. Olemme tavoittaneet liki 200 nuorta näiden alustojen kautta, eli lähes puolet alueen nuorista, kertoo kunnan nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaaja Jouni Alaraatikka Kittilästä.

Monta somealustaa käytössä

Discord-serverin kautta ovat nuoret ohjaajineen pelanneet porukalla erilaisia verkkopelejä. Alusta toimii myös keskusteluun ryhmässä ja yksityisviesteinä.

– WhatsApp (WA) on toiminut, kun on tarvinnut ja ollut halua keskustella päivän kulusta ja kaikesta muusta maan ja taivaan väliltä. Pääpainon on nuoren aito kohtaaminen, ihan kuten normaalissa nuorisotyössä muutenkin. Työtä tehdään suurella sydämellä edelleen, vaikka tilanne on ollut hyvin erilainen normaaliin nähden.

Kesä ilman leirejä

Vaikka kesän perinteinen leiritoiminta on pannassa, ovat nuoriso-ohjaajat eri puolilla Lappia suunnitelleet toimintaa muutoksen keskellä.

– Meillä on Kittilässä silti vaikka mitä tulossa, esimerkiksi päivätoimintaa nuorten kanssa nuorisotiloilla niin, että osallistujien määrää rajataan. Lisäksi voidaan olla ulkotiloissa ja lukion saleissa, jolloin voidaan toimia hieman väljemmin. Toimintaa järjestetään kesäkuussa juhannukseen asti.

Ratsastusta ja eräjormailua luvassa

Päivätoiminnan lisäksi Kittilässä on nuorille tarjolla lanitapahtuma, jossa tavataan samanhenkistä porukkaa ja päästään pelaamaan yhdessä pitkästä aikaa. Kiipeilyä, erilaisia kilpailuja ja ulkoilua, ratsastusta ja eräjormailua luonnossa on luvassa. Tarjonnassa on myös taidepäivä ja livemusiikkia on tulossa.

– Kaikki toiminnot ovat lähteneet nuorten ajatuksista ja ideoista. Järjestimme nuorille kyselyn toiveista kesää varten ja niiden perusteella on kolmen viikon kalenterit täytetty. Lisäksi meillä liikkuu kolmena päivänä viikossa Ahmabiili, asuntoauto, jolla voidaan kierrellä myös sivukylillä ja saadaan siellä nuoret mukaan toimintaan.

Tervola tarjoaa tekemistä

Tervolassa tarjotaan kesätoimintaa lapsille ja nuorille pääasiallisesti ulkona, joten ohjelmaan voi osallistua turvallisin mielin. Lasten ja nuorten on toimintaviikoilla riittää ohjattua kesäpuuhaa lähes viikon jokaiselle päivälle yhteistyössä kunnan vapaa-aikatoimien ja paikallisten yhdistysten ja seurojen voimin.

Keskiviikkoisin kello 18-21 urheilukentän laavulla on tarjolla nuorille pelejä, iltakahvit ja makkaranpaistoa.

Ässäkentällä pelataan mm. piha-Afrikan tähteä, mölkkykilleriä ja keilafutista kesäkuussa ja kesä-heinäkuun vaihteessa maanantaista torstaihin kello 10. Tarjolla on myös ranta- ja vesileikkejä sekä yleisurheilukerho. Lisäksi nuorten kanssa vietetään aikaa kahvitellen ja pelaillen keskiviikkoisin urheilukentän laavulla kello 18. Toimintaviikkoja järjestetään 3.7. asti ja nuorten iltakahavit viikolle 29 saakka, jos kävijöitä riittää, kertoo vapaa-aikaohjaaja Merja Äijälä.

 

Riitta Kemppainen-Koivisto