Ylläs kutsuu luontoon ja näyttelyihin Kellokkaassa

Piikkipensasputki on Tiina Valkeapää työ, joka on nähtävissä Äkäslompolon Kellokkaassa.Kuva: Tiina Valkeapää.

Yllästunturin luontokeskus Kellokas Kolarin Äkäslompolossa on avoinna kesän ajan joka päivä kello 9 – 17. Kesä Lapissa ei pääty elokuuhun, vaan Kellokas palvelee syyskuun loppuun asti niin, että vielä ruskaa nauttimaan tulevat saavat tietoa Pallas-Yllästunturin kansallispuistosta ja Ylläksen matkailupalveluista. Piipahtajille levähdyshetken nautintapaikkana toimii kahvila Halla, joka on avoinna niin ikään päivittäin kello 17 asti.

Kesän näyttelyssä luontokokemuksia 29.7. asti

Galleria Kellokkaan näyttelyssä pääsee heinäkuun loppuun asti ihailemaan Nella Keskisarjan ja Tiina Valkeapään töitä. Keskisarja esittelee näyttelyssä vesivärimaalauksiaan, jotka ammentavat pohjoisen, etenkin Kolarin ja Muonion seudun luontokokemuksista. Valkeapäätä kiehtovat kasvit ja vesivärimaalaus. Kellokkaassa on esillä maalauksia kasveista ja pieniä teoksia, joissa noudatetaan akvarellin traditioita.

Meän galleriassa Juhani Syväojan valokuvia

Kellokkaassa toimivan Meän gallerian Tornionlaaksosta ja tuntureilta valokuvanäyttelyssä on esillä kuvia historiallisesta Tornionlaaksosta. Tornionjoki on 500 kilometrin pituinen joki, johon yhtyy lukuisia sivujokia. Suomen puolella Tornionlaaksoon kuuluvat Kilpisjärveltä lähtien Länsi-Lapin rajajokien vesistöalueet, joihin kuuluu laajoja metsä- ja suoalueita, vaaroja ja tuntureita. Kuvat ovat esillä 27.6. asti.

Turvallisesti tunturiin

Kellokkaan kautta pääsee lähtemään sujuvasti pitkospolkua pitkin luontoon ja saa tietoa lähialueen turvallisista reiteistä. Luonnossa liikkuminen on tämän kesän aikana erityisen suositeltavaa ja Lappi odottaakin kävijöitä eteläisestä Suomesta. Retki kannattaa suunnata lähiluontoon, kansallispuistoon, retkeilyalueelle tai muuhun mieluisaan kohteeseen. Kannattaa kuitenkin miettiä, kannattaako lähteä suosituimmille kohteille ja reiteille vai voiko nauttia omat eväät syrjemmässä eikä suositulla tulentekopaikalla. Luonnossa liikkuminen on joka tapauksessa terveyttä ja hyvinvointia vahvistava tekijä, eikä sitä ole syytä välttää.

Kellokkaassa, niin kuin muissakin Lapin kohteissa, matkailijoita pyydetään pitämään erityistä huolellisuutta käsihygieniassa. On myös tärkeää pitää toisiin näyttelykävijöihin ja poluilla kulkijoihin etäisyyttä.

 

Riitta Kemppainen-Koivisto