Keminmaassa ja Torniossa vieraskasvit pois

Roskiin kuuluvat kaikki vieraslajit, juurineen päivineen. Kuva: Paula Aho.

Kesän ajan on kokeiltu vieraskasvijäteastioita helpottamaan vieraskasvien torjuntaa. Astiat ovat täyttyneet kasvijätteestä, toimineet hyvin ja täyttyneet useampaan kertaan.

Tornion ja Keminmaan kunnat halusivat helpottaa vieraslajien torjunnasta syntyvän jätteen loppusijoittamista ja kannustaa ihmisiä omatoimiseen torjuntaan. Vieraskasvijäteastiat ovat poikkeusajan vaihtoehtoinen idea normaaleille torjuntatalkoille, ja mukana projektissa ovat myös Pidä Lappi Siistinä ry, Lapin vieraskasvit tunnetuksi ja haltuun -hanke sekä Lassila&Tikanoja sekä Jätekeskus Jäkälä.

Maksutonta jätteenkeräystä

Torniossa vieraslaji-jäteastioita sijoitettiin juhannuksen jälkeen kolmeen paikkaan. Kuntalaiset saivat maksutta toimittaa niihin vieraskasvijätteet pihaltaan tai muusta torjuntakohteesta. Keminmaassa roska-astia sijoitettiin kesän ajaksi Lassilan koulun läheisyydessä olevan jättipalsamiesiintymän viereen. Asukkaat ovat voineet halutessaan käydä paikalla kitkemässä vaikka lenkkeilyn ohessa.

Jäteastiat ovat täyttyneet jo useampaan kertaan. Lassila&Tikanoja on tarjonnut jätteelle ilmaisen kuljetuksen sekä Jätekeskus Jäkälä ilmaisen vastaanoton. Jäteastia-ideaa on kehuttu, ja se on saanut laajempaakin huomiota. Ympäri lappia on tullut viestejä, että vastaavanlaisia pitäisi olla muuallakin. Vieraskasvien torjunnassa kasvijätteen loppusijoittaminen on usein ongelmallista, sillä se pitäisi sijoittaa sekajätteeseen eikä kompostiin tai puutarhajätteeseen.

Haitallisten vieraslajien, kuten lupiinin, jättipalsamin ja ruttojuuren torjunta on tärkeää, sillä lajit uhkaavat kotoperäisiä lajejamme ja luonnon monimuotoisuutta.