Uusia lajeja löydettiin Pyhä-Luoston kansallispuistossa

Kartoitus vaatii välillä rämpimistä ja konttaamista. Kuva: Erkki Ollila.

Lappilainen

Maailmanlaajuinen National Geographic Societyn Bioblitz-kartoitusmaraton rantautui Pyhä-Luoston kansallispuistoon elokuun alkupuolella. Tapahtumassa parikymmentä eri eliölajien asiantuntijaa hajaantui kansallispuistoon selvittämään sen lajistoa niin paljon kuin suinkin vuorokaudessa ehtivät.

Tarkoitus on luontokohteiden kartoittamisen lisäksi kertoa ihmisille luonnon monimuotoisuudesta ja sen suojelemisen tärkeydestä. Kansallispuiston putkilokasveista, sammalista, jäkälistä, sienistä, hyönteisistä ja linnuista tiedetään nyt rutkasti enemmän ja uusia Lappiin rantautuneita lajeja löydettiin. Kartoituksen tuloksia pääsee seuraamaan Metsähallituksen Luontopalvelujen some-kanavissa ja Luontoon.fi-verkkopalvelussa. Materiaalia tuotetaan myös alueen matkailuyrittäjille, jotta he voivat kertoa asiakkailleen alueen luonnon monimuotoisuudesta ja sen merkityksestä.

Miksi lajikartoituksia tarvitaan?

Metsähallituksen Luontopalvelujen vastuulla on pelkästään Lapissa noin kolme miljoonaa hehtaaria kansallispuistoja, muita luonnonsuojelualueita ja erämaa-alueita. Yksi luontokeskusten työ on erilaiset luontokartoitukset.

Alueet ovat kuitenkin hyvin laajoja, ja tiedot niiden lajistosta usein puutteellisia. Lajitietoa tarvitaan esimerkiksi ilmastonmuutoksen vaikutusten arviointiin ja ilmastonmuutokseen varautumiseen ja sopeutumiseen. Pohjoisessakin erilaiset maankäyttöpaineet lisääntyvät, eikä ilman riittävää tietoa ei voida tehdä tehokasta luonnon edunvalvontaa eri maankäyttöhankkeiden varalta.