Enontekiön ”revontulitutka” luotaa avaruutta

Enontekiön Karesuvantoon odotetaan kolmen vuoden päästä 3D-tutka-asemaa. Kuva: EISCAT havainnekuva

Suomen Karesuvantoon rakennetaan hehtaarin kokoinen tutkakenttä. Se välittää kolmiulotteista kuvaa yläilmakehän sähkövirroista ja selvittää voidaanko ydinvoimalle löytää vaihtoehtoa.

Noin 10 000 antennin rakenteet eivät saa vuosikymmenten varrella liikahtaa millimetriäkään, jotta tutkimustulos olisi luotettavaa.

– Jos löydämme keinon kopioida tähdissä tapahtuvan fuusioreaktion, voimme tuottaa energiaa ilman vahingollisen jätteen syntymistä, selvittää Sodankylän geofysiikan observatorion apulaisjohtaja Jyrki Manninen.

Revontulet syntyvät purkauksista

Yksi purkausten näkyvä seuraus ovat revontulet. 3D-tutka kulkeekin kansankielellä nimellä revontulitutka. Tutkalla voi selvittää myös avaruussäähäiriöiden vaikutusta teknologisiin järjestelmiin, kuten satelliitteihin, satelliittipaikannukseen ja sähkönjakeluverkkoihin.

– Hyvin voimakas auringonpurkaus voi sekoittaa ja ylikuormittaa sähköjärjestelmät samanaikaisesti koko Euroopassa. Kun selvitämme, miten eri hiukkaset ja aineet liikkuvat ilmakehän yläosissa, voimme kehittää ennustejärjestelmiä suurten magneettisten häiriöiden vaikutusten lievittämiseksi, Manninen kertoo.

Karesuvannon EISCAT 3D-tutka-aseman maarakennusurakoitsijat ovat paikallisia yrittäjiä työntekijöineen. Tutka-aseman alueella on tutkittu maan routivuus ja todettu se routivaksi. Perusmaan tasaamisen jälkeen alueelle on asennettu lämpöeristekerros rakennekerroksineen. Myös perustuselementit ukkosenjohdatusdipoleille on asennettu. Tällä hetkellä antennikenttä odottaa kilpailutettujen antennimoduulien saapumista Kiinasta sekä tutkimusrakennuksia, joiden suojissa tutka-aseman älylaitteet sijaitsevat. Koko tutkajärjestelmän arvioidaan olevan käytössä vuonna 2023.

Suomesta hankkeessa mukana ovat Oulun yliopisto, Ilmatieteen laitos ja CSC – Tieteen tietotekniikan keskus.

 

Lappilainen