Mangan viehätys

Piirtämiseen käytän tavallista paperia ja lyijykynää. Rajatessa töitäni käytän Micron-rajauskyniä ja värittämiseen alkoholipohjaisia Brush Markereita ja niitä hieman kalliimpia Copic Markereita. Mangaa voi kuitenkin piirtää millä tahansa ja todellisuudessa vain harjoitus tekee mestarin.

 

Manga on Japanista maailmalle levinnyt tyyli piirtää sarjakuvia, joita luetaan kuvien mukaisessa järjestyksessä yleensä oikealta vasemmalle. Kuvissa käytetään paljon tehosteita, kuten yliammuttuja reaktioita tapahtumien ja tunteiden korostamiseksi. Mangan sisällä on monia eri genre tyyppejä. Esimerkiksi nuorille pojille suunnatussa mangassa on erilainen tyyli kuin nuorille tytöille suunnatussa. Piirtäjät muokkaavat tyyliä omalle kädelleen sopivaksi, eikä kahden eri piirtäjän luoma manga ole koskaan samanlainen.

Conit, manga ja anime yhdistävät

Rovaniemellä muutaman kerran järjestetty Mushucon on tapaaminen, johon mangaa lukevat ja keräilevät ihmiset voivat mennä. Usein mangaa harrastavat ihmiset katsovat myös sen pohjalta luotua animea. Anime on japaninkielinen sana, joka tarkoittaa animaatiota, usein tarkoitetaan Japanissa tehtyä animaatiota.

Mushuconissa henkilö voi pukeutua lempihahmokseen ja ostella sarjaan liittyviä tuotteita sekä tavata kaltaisiaan ihmisiä.

Mangasta innostumiseen ei vaadita paljoa

Löysin mangan ensimmäisen kerran päiväkoti-ikäisenä Studio Ghiblin luoman elokuvan avulla. Olen aina pitänyt piirretyistä ja minulle tuntematon tyyli oli jotain jännittävää ja uutta. Äitini ei aluksi pitänyt ideasta, että alkaisin lukemaan ja katsomaan jotain, joissa käsitellään vaikeita asioita ja usein väkivaltaa. Tästä syystä jätin mangan moneksi vuodeksi, kunnes neljännellä luokalla ystäväni toi kouluun Inuyasha-nimisen mangan. Lainasin kaveriltani muutamia sarjan osia ja aloin lukea. Rakastuin saman tien ja rupesin etsimään muita samankaltaisia mangoja. Niitä löytyi melko helposti ja jäin koukkuun tunteeseen, jonka sain lukiessani. Nykyään keräilen mangaa itsekin ja olen iloinen, että löysin sen uudelleen.

Piirrän aina silloin tällöin mangaa. Aloitin kuvien teon mennessäni yläasteelle, koska piirtämisen avulla pystyin käsittelemään tunteitani. Aluksi yritin matkia tiettyjä tyylejä, mutta ajan kanssa löysin omani. Kehittelin tämän hahmoni muutama vuosi sitten, kun halusin luoda jotain, jossa yhdistyisi asioita, joista pidän. Halusin tehdä hahmosta ihmisen ja eläimen yhdistelmän ja lopulta valitsin eläimeksi lehmän. Väriksi tuli vaaleanpunainen, koska se on lempivärini ja se sopi hyvin sen jälkeen, kun päätin tehdä hahmostani muukalaisen oloisen, alienin.

 

 

 

Teksti ja kuva: Suvi Mustajärvi