Ikkunanpieliä ja punamultaa Kittilässä

Alatörmäsen taloa kunnostettiin viime kesänä talkoolaisten voimin Kittilässä. Kuva: Johanna Asiala

 

 

Vanhojen ikkunoiden entisöinti onnistui kunnostustalkoissa Kittilässä, kun Alatörmäsen talo vuodelta 1881 sai arvoisensa kohtelun. Talon ikkunanpuitteet saatiin priimakuntoon Lapin ELY-keskuksen maaseuturahastosta rahoittaman hankkeen turvin.

– Talo on toiminut asuintalona, mutta myös kylän kouluna, kauppana ja matkailukäytössä, kertoo paikalla talkoissa ollut tepastolainen, talon alkuperäisasukki Juhani Alatörmänen.

 

Apua on saatavilla

Lapin maakuntamuseon amanuenssi ja rakennusperinnön asiantuntija Jani Hiltunen kannustaa ottamaan yhteyttä Lapin maakuntamuseoon rakennusperintökohteiden investointiin, kunnostamiseen tai avustuksiin liittyvissä asioissa.

Talven taittuminen kevääseen on hyvää aikaa kunnostustarpeiden kartoitukseen ja suunnittelulle.

– Maisemanhoitosuunnitelman voi tehdä esimerkiksi kyläyhdistys. Suunnitelmassa voidaan määritellä, mitä paikkoja maisemassa raivataan sekä mitä rakennuskohteita kunnostetaan ja miten. Tätä Tepaston kylää voidaan yleisesti pitää merkittävänä kulttuuriympäristökohteena, joten kunnostaa ja hoitaa kannattaa jatkossakin, neuvoo Hiltunen.

 

Reippaasti talkoita esittämään

Juhani Alatörmäsen tytär, Kittilässä nykyisin asustava Elina Alatörmänen on viettänyt lapsuutensa Alatörmäsen talossa. Elina on paluumuuttaja, joka kaipasi takaisin Lappiin ja Kittilään. Hänen mielestään maisemallisesti arvokkainta Tepaston kylässä on Ounasjki, joka virtaa kylän läpi, sekä kaukaa siintävä Pallastunturi.

– Otin itse yhteyttä Amat-hankkeeseen ja kysyin, voisivatko he ottaa talkookohteeksi Alatörmäsen talon. Olin todella tyytyväinen, kun kuulin, että tämä onnistuu. Ei tarvinnut lähteä hakemaan osaamista kaukaa, vaan asiantuntijat tulevat nyt meitä tänne opettamaan kädestä pitäen, kiitos siitä!

Taloa on kunnostettu aiemmin Lapin ELY-keskuksen tuella. Ikkunoiden kunnostuksen ja punamullalla maalaamisen jälkeen taloa on tarkoitus kunnostaa lisää ja saada pirtti asumiskäyttöön.

 

Alkutuotantoa tarvittaisiin lisää

Leader Pohjoisin Lappi ry:n projektipäällikkö Annika Kostamon mukaan Lapin kylissä on selvästi vielä havaittavissa kotiseuturakkautta.

– On se saattanut viime vuosina kasvaakin. Lappilaiset ihmiset arvostavat kotiseutuaan ja ovat alkaneet myös arvostaa vanhaa rakennuskantaa ja arvokkaita maisemia.

 

 

Johanna Asiala