Saamelaiskulttuuria vaalitaan monin tavoin

Sevettijärvellä sijaitsevan Kolttien Perinnetalon pihapiirissä on useita perinnerakennusta ja mm. tällainen vene. Kuva: Riitta Kemppainen-Koivisto

 

  Saamelaismuseosäätiöllä Inarissa on ollut viime vuosina kehittämis- ja investointihankkeita, joilla on vaalittu saamelaista kulttuuriperintöä. Yksi hanke oli kohentaa Siidan ulkomuseoaluetta ja toisessa kerättiin talteen kolttasaamen rakennusperintöä.

– Talvimatkailun kasvaessa aloimme tietysti miettiä, että mitä voisimme tarjota matkailijoille talvella ulkomuseoalueella, kertoo hankkeista vastannut Saamelaismuseo Siidan tutkija Päivi Magga.

 

Tirron pihapiiri

Yksi koitos oli saada Siidan ulkomuseoalueelle elokuvafestivaalien lumiteatteriin siirrettävä rakennelma nykyaikaiselle esitystekniikalle. Toinen oli rakentaa Siidan ulkomuseon sydämen muodostava Tirron pihapiiriin uusi perinneaita, toiseen tupaan hankituksi lämmittimet ja lampaantaljat. Alue edustaa talollissaamelaista rakentamista ja elämäntapaa 1800-luvulla.

– Nyt tupaa voi hyödyntää esimerkiksi pienimuotoisten tapahtumien pitopaikkana.

 

Kolttien perinnetalo Sevettijärvellä

Sevettijärvi on yksi kolttasaamelaisten keskeisimmistä paikoista. Siellä sijaitsevan Kolttien Perinnetalon pihapiiriin kunnostettiin hankkeen myötä neljä eri ulkomuseorakennusta ja tehtiin uusi opastetaulu.

Rakennusperintöpäivillä restaurointimestari Marko Korkeasalon ohjauksessa ja Sevettijärven koululaisille pidetyissä työpajoissa Arttu Niemenmaan vetämänä opetettiin nuorille, mitä tarkoittaa luonnonmateriaalien käyttö perinteisessä rakentamisessa. Lapset ja nuoret muun muassa pääsivät tekemään perinteisen turvekatteisen lammaspuuran ja opettelivat tilkitsemään hirsirakennusta sammaleella.

 

Johanna Asiala